Най-известните исторически ресторанти в Европа

Най-известните исторически ресторанти в Европа Снимка: pixabay.com

Векове наред забележителните заведения не престават да угаждат на посетители от всички обществени прослойки

Много ресторанти сервират вкусна храна, безупречно обслужване и прекрасна атмосфера. Има обаче и такива, които внасят нещо допълнително на масата: добре подправена история. За някои от тези заведения се твърди, че са най-старите все още обслужващи места за хранене в Европа. Стените на много от тях са били свидетели на монументални моменти през годините. От вековни места, които нашепват за минали години, до легендарни таверни, които са били домакини на важни събития - представяме едни от най-прочутите ресторанти в Европа, станали историческа забележителност.

Разбира се, в днешно време посещението на заведенията би било доста трудно, да не кажем дори невъзможно заради строгите антиковид мерки в Европа. Някои от тях не работят, в повечето от държавите има забрана за влизане без карантина. 

Но нищо не пречи да си помечтаем – как един ден... 

 

 

1. Sobrino de Botín, Испания

Най-старият ресторант не само в Европа, но и в света се намира в Мадрид. Sobrino de Botín, открит през 1725 г., държи рекорда на Гинес като най-стария непрекъснато работещ ресторан тна планетата. Самата сграда се споменава обаче още в 1590 г. – само 30 години след като Филип Втори оповестява Мадрид за столица на кралството. 

Днес вечерящите пируват с печено месо, приготвено в пещ на дърва. Същата тази фурна е тук от самото начало, свидетел на вековна история. Емблема на заведението са печено с кожата прасенце и агнешко печено. Известният художник Франсиско Гоя е работел тук като мияч на чинии.

2. Buca San Giovanni, Италия

Тази сграда във Флоренция е била там от векове, когато ресторантът за пръв път е окупирал помещенията й през 1882 г. Първоначално постройката е била църковна сграда, датираща от XIV век. Говори се, че избата е била използвана за тайни срещи от „Роза Кроче" (или Розов кръст) - мистериозна средновековна религиозна група. Ресторантът предлага класически тоскански ястия под ниски, извити каменни тавани и под зоркия поглед на благочестиви статуи.

3. La Couronne, Франция

Датиращ поне от 1345 г., за този класически ресторант с изискана трапезария в Руан, Нормандия, се твърди, че е най-старият все още действащ хан във Франция. Въпреки че менюто представя много съвременни техники и усет, с традиционни френски ястия, бухнали от прибавяне на емулсии и пяна, няма грешка в историята на това място. 

4. Zum Franziskaner, Швеция

Този ресторант в Стокхолм има история, простираща се от 1421 г., когато се твърди, че изба за бира е била създадена в шведската столица от немски монаси-францисканци. Оттогава мястото е имало много превъплъщения и се е установило в сегашната си сграда през 1910 г. Въпреки това все още се чувства старината - с облицовани дървени стени, дискретни сепарета, бира и меню от блюда с вурст. 

5. St. Peter Stiftskulinarium, Австрия

За този ресторант в Залцбург, скрит зад древните стени на абатството Сант Петер, се твърди, че е най-старият в Европа, датиращ поне от 803 г., когато за първи път се споменава в записите. Първоначално се отворя като хан, а сега предлага традиционна австрийска храна плюс модерно меню за обяд. Сред известните личности, които са се наслаждавали на кулинарните му изкушения, са Волфганг Амадеус Моцарт и Клинт Истууд.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: