Руските ресторанти вдигат цените с 20%

Руските ресторанти вдигат цените с 20% Снимка: incrussia.ru

Пред „Известия” представители на бранша обявиха днес поскъпването и го обясниха с по-високите цени на храните и други свързани продукти

Според тях заведенията ще трябва да променят и менютата си, както и рецептите за ястията, за да намалят дела на скъпите съставки и да предотвратят по-голямо поскъпване.

„Ресторантите се опитват да задържат цените ниски, но идва момент, когато е невъзможно, предвид поскъпването на всичко: храни, бензин, логистични услуги“, казаха пред „Известия” от Руската федерация на ресторантьорите и хотелиерите.

Според веригата ресторанти „Месо и риба”, цената на продуктите за менюто им се е увеличила за година с 20% - 25%. От групата Tigrus оценяват поскъпването на ползваните от тях продукти на 10% - 35%, но заведенията на холдинга ще се опитат да увеличат цените с 5%, за да не преминат в по-високия ценови сегмент, което би наложило и други не евтини промени. 

Най-много са пострадали ресторантите, използващи вносни продукти, тъй като цената им се е увеличила пропорционално на стойността на долара, т.е., с около 30%, казват ресторантьорите. Те осъзнават, че в началото поскъпването ще ограничи клиентелата им, но се надяват впоследствие посещаемостта в заведенията да се възстанови, в съответствие с повишаването на заплатите и овладяването на инфлацията.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: