Коледен подарък – разходка с такси

Коледен подарък – разходка с такси Снимка: en.people.cn

Така таксиметровите шофьори в Мадрид са решили да зарадват възрастните си съграждани.

В ежегодната благотворителна инициатива, нареченаTaxiluz, участват стотици шофьори.

„Емоциите са силни“, каза пред Euronews Тамара Ривера, шофьор на такси. Облечена в червен пуловер на снежинки, тя украсява колата си с коледна украса, за да създаде добро настроение за клиентите си, които в последните дни преди Коледа ще разхожда безплатно, за да разгледат празнично украсения Мадрид. 

„Те се вълнуват, ние още повече – просто като видя доволните им лица, как са се облекли като за празник, с най-хубавите си дрехи... Прекрасни са! Всъщност те ни правят подарък с тяхното настроение”, казва Тамара. 

В сряда тя взема от домовете им Адолфо Мартин и Лусия Перес - съседи и приятели, които са овдовели преди години и им е трудно сами да се придвижат с обществения транспорт до центъра, за да се насладят на коледната украса

От услугата ще се възползват 900 възрастни хора. Това е събитие за тях – уговарят се със стари приятели, подготвят се заедно за разходката, която иначе не биха могли да направят, тъй като живеят далече от центъра на испанската столица. 

Идеята се ражда през 2017 и започва само с 20 таксита. Тази година доброволците са над 200, а инициативата вече се е пренесла в още 12 града на Испания.

„Това е най-хубавия ми курс за годината”, казва Хуан Рамон Родригес, който участва като доброволец с таксито си от самото начало.

Традицията включва и още един прекрасен момент – двучасововото пътуване из празнично украсените централни улици на Мадрид завършва на чаша горещ шоколад в попътна сладкарница.  Шофьор и клиенти споделят емоциите си от празничната разходка и правят планове отново да се срещнат следващата година.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: