Ново законодателство срещу свръхексплоатация при работа от дома иска ЕП

Ново законодателство срещу свръхексплоатация при работа от дома иска ЕП Снимка: pikist.com

Европейският парламент с мерки срещу работодателите, които принуждават служителите винаги да са на разположение

Все повече фирми продължават да преминават към дистанционна работа, с цел да ограничат контактите. Този начин на работа обаче има недостатъци, като удължено работно време и повишени изисквания, водещи до тревожност и стрес. По този повод Европейският парламент (ЕП) прие да бъде въведено ново трудово законодателство срещу свръхексплоатация на работниците и служителите при работа от дома, предаде БНТ.

Изследване на Eurofound, представено по време на дебата в Европарламента, показва, че от началото на пандемията работата от вкъщи се е увеличила с 30%. Хората, които работят редовно от дома си, надхвърлят два пъти по-често от останалите максимума от 48 работни часа седмично. Близо 30% казват, че всеки ден работят и в часовете си за почивка, докато при работещите в офиси това се случва само с 5% от служителите.

Свръхнатоварването при хоум офис води и до редица проблеми, а работещите не могат да откажат на своите началници.

От Инспекцията по труда са готови да разследват всеки случай на злоупотреба.

„Когато в съответната фирма се установи, че има работещи в хоум офис, тогава се изискват и документите, които отразяват и тяхното работно време, тяхното заплащане на труда. Според законодателството работодателят е длъжен да утвърди формуляр, по който ежемесечно да се отчита работното време и на тези работещи", каза Дина Христова от Главна инспекция по труда.

„Мислите ли, че е редно работещ, без значение в коя сфера, да получава обаждане през нощта, за да може да свърши някаква работа още преди да е започнал работният ден, след което той се налага да събуди още 3-ма, 4-ма свои колеги, за да могат да свършат работата", казва Тодор Капитанов от КНСБ.

От Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и КНСБ са предложили пакет за промени в Кодекса на труда за регулиране на работата от вкъщи.

Промените са предложени на социалното министерство за обсъждане.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: