Дърво в епруветка: Учени създадоха изкуствена дървесина

Дърво в епруветка: Учени създадоха изкуствена дървесина Снимка: lifeglobe.net

Американски учени направиха поредната крачка към отглеждането на дървесина в лаборатория

Изкуственото месо, създавано в лабораторни условия,  вече започна да се появява в менютата на някои ресторанти. Учените смятат, че това помага за подобряване на екологията, както и за опазване на животните от клане. Дървесината обаче все още се произвежда по традиционния начин, от отсечени дървета. Но ситуацията скоро може да се промени, тъй като учените активно работят върху отглеждането на лабораторно създадена дървесина, съобщава руският сайт lifeglobe.net.

Изследователи от Масачузетския технологичен институт, под ръководството на  аспирантката Ашли Беквит, направиха експеримент с извличането на живи клетки от листата на растението циния (Zínnia). Поставени в течна хранителна среда, клетките започват да се възпроизвеждат. Получената партида от живи клетки след това се транспортира в триизмерна гелова матрица, където продължават да се репродуцират.

                                                            Структура на изкуствената дървесина под микроскоп

Добавянето на растителните хормони ауксин и цитокинин заставя клетките да произвеждат лигнин - органичен полимер, който придава твърдостта на дървесината. Този процес позволява на учените да отгледат в лабораторията малка по обем твърда дървесна структура под формата на гелова матрица.

Променяйки нивата на двата хормона, учените могат да контролират количеството лигнин, произвеждано от клетките, което означава, че могат да влияят върху структурните характеристики на "дървесината"

Въпреки че експериментите са все още в начален етап, учените се надяват един ден тази нова технология да позволи просто да се отглеждат дървени изделия, без да се налага да се изсичат горите.

Сега изследователите проучват възможността за мащабен вариант на системата с цел практическо приложение - един процес, в който трябва да се вземат предвид много фактори.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: