Учените създадоха карта, показваща къде са били съвременните градове преди 750 млн. години

Учените създадоха карта, показваща къде са били съвременните градове преди 750 млн. години Снимка: focus.ua

Интерактивната карта показва положението на градовете, отчитайки преместването на тектоничните плочи. Тя позволява да се пътешества назад във времето.

Учени създадоха интерактивна карта на Земята, върху която може да се види местоположението на съвременните градове преди 750 милиона години. За това съобщава  IFL Science.

 

Картата е създадена от калифорнийския палеонтолог Иън Уебстър. Тя позволява на всеки, който желае, да намери родния си град и да избере времето, започващо от настоящия момент и стигайки до 750 милиона години назад.

 

Много потребители от цял свят откриват, че родните им градове се оказват съвсем не там, където са те сега.

 

Преминавайки през различни периоди от време, може да се проследи как са се обединили първите континенти, за да формират суперконтинента Пангея около 335 млн. години назад, преди той да се разпадне отново преди около 175 милиона години.

 

Възможно е също така да се пътешества през различни периоди от време, като например да се преместите в периода Креда, когато динозаврите са бродели по Земята, или когато животните са правили първите си крачки на сушата.

 

Интерактивната карта използва GPlates - софтуер за визуализиране на тектониката на плочите, както и картографски данни.

 

„Това показва, че нашата среда е динамична и може да се променя. Историята на Земята е по-дълга, отколкото можем да си представим, а сегашното разположение на тектоничните плочи и континентите е каприз на времето. В бъдеще е възможно всичко да бъде по-различно и Земята да може да надживее много поколения", казва авторът на картата Уебстър.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: