Актуална информация за епидемичната обстановка на 13.01.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 13.01.2021 г. Снимка: Getty Images

Обобщение на събитията от деня

У нас

Здравните власти обмислят промяна на противоепидемичните мерки от февруари. Това обяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, но не посочи подробности. Министър Ангелов добави, че от 25 януари започва масово тестване на българските учители.

Днес в България пристигна първата доставка от 2400 дози от ваксината на "Модерна" срещу Covid-19. Създадена е необходимата организация в държавната фирма "БулБио" за приемане, съхранение при температура от минус 20 градуса и разпределение на препарата към Регионалните здравни инспекции в страната. Заради по-малкото количество ваксината на "Модерна" ще бъде разпределена само към Столичната регионална здравна инспекция, съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Страната ни е поръчала общо половин милион дози от ваксината на "Модерна". Основното количество се очаква да пристигне у нас през месеците април и юли, като е възможно да настъпят промени в зависимост от производствения капацитет на компанията.

Министър-председателят Бойко Борисов ще обсъди утре (14 януари) с Националния оперативен щаб данните за заболеваемостта у нас и възможността мерките да бъдат променени.

Данните за България

През изминалото денонощие у нас са регистрирани 750 нови случая на заразяване с коронавируса, 2 706 са излекувани, а 47 са починали, показват данните на Единния информационен портал.

За последните 24 часа у нас са направени 9 647 теста. Ваксинирани са 1 619 души, с което общият им брой е нараснал до 15 780.

61 054 са активните случаи на заболяването у нас в момента. От тях в болници се лекуват 3 945 души, а 367 са в интензивни отделения.

За първи път от началото на ноември броят на хората с коронавирусна инфекция, лекувани в болници, спадна под 4 000. 

По света

От 16 януари всички пътници, пристигащи в Ирландия, ще могат да влизат в страната само след като представят отрицателен тест за коронавирус, направен до 72 часа преди пристигането си. Досега ирландските власти изискваха отрицателен тест от хората, идващи от Великобритания и Южна Африка. Пътниците от тези две страни все така ще трябва да се самоизолират за 14 дни, дори и ако си направят втори тест след пристигането си. 

Хората, които пътуват за Съединените щати, ще трябва да представят негативен тест за коронавирус, направен най-рано три дни преди заминаване. Мярката влиза в сила от 26 януари и ще засяга и децата на възраст над 2 години.

Във Великобритания започна мащабно изпитание на ново лечение, на което се възлагат големи надежди да помогне на пациентите с Covid-19 да не развиват тежки заболявания. Новата терапия включва вдишване на протеин, наречен „Интерферон Бета“, който организмът произвежда при инфекция. По този начин ще се стимулира имунната система и клетките ще бъдат подготвени за борба с вирусите. Първоначалните резултати от опитите показват, че лечението намалява с близо 80% вероятността пациентите с Covid-19 в болница да развият тежки заболявания.

Швейцарското правителство обяви днес, че удължава локдауна с още пет седмици, което означава, че мерките, насочени към ограничаване разпространението на Covid-19, ще продължат до края на февруари. Решението дойде най-вече в резултат на откриването на нови варианти на коронавируса, обясниха швейцарските власти.

Германия няма да вдигне карантината в края на месеца, стана ясно днес от думите на здравния министър Йенс Шпаан. Ограниченията ще останат в сила вероятно до Великден. А от днес влизащите в Германия от най-високорисковите държави трябва да представят отрицателен тест.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: