Словения е избрана за Европейски регион на гастрономията през 2021 г.

Словения е избрана за Европейски регион на гастрономията през 2021 г. Снимка: pixabay

Отличието бе връчено заради съчетанието от интересни национални гастрономически предложения, устойчиво развитие и високо качество на живот.

Наградата за Европейски регион на гастрономията през 2021 г. бе присъдена на Словения от Международния институт по гастрономия, култура, изкуства и туризъм (IGCAT), съобщи Lonely Planet. Страната трябваше да докаже пред комисия, включваща експерти от областта на туризма, културата, хотелиерството и селското стопанство, че е разработила достатъчно проекти и програми, свързани с гастрономията, и че е в състояние да се справи с предизвикателствата, с които е обвързана подобна висока чест.

Словения е единствената европейска държава, която свързва Алпите, Средиземно море и Панонската равнина. Според IGCAT изключително разнообразните ландшафт и природни дадености на страната предопределят една богата култура и гастрономия. Словенската кулинарна философия се основава на принципа „от градината на трапезата“, което обяснява и тесните взаимовръзки между местните производители и готвачи.

Словенският туристически съвет обяви наскоро нов етикет, наречен „Словенска зелена кухня“, който ще стане част от Зелената схема на словенския туризъм. Това е програма за сертифициране, която свързва дестинациите и доставчиците на услуги и стоки, поставяйки устойчивостта в основата на техните дейности.

Словенският туристически съвет наскоро пусна и нов уебсайт, който разказва пълната история на гастрономията в Словения. Специален раздел в него е посветен на иновативните готвачи и връзките им с местните фермери, осигуряващи им висококачествени продукти. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: