Полезните навици: 7 правила за безупречно чиста кухня

Полезните навици: 7 правила за безупречно чиста кухня Снимка: pixabay.com

Кухнята не е само място, където се приготвя храна. Тук семейството може да се събере за съвместна закуска или вечеря, често в тази стая се посрещат гости или напротив, хората идват в нея, за да се усамотят с книга и чаша чай. Ако искате вашата кухня винаги да изглежда безупречно чиста и в нея да ви е уютно и комфортно, следвайте няколко прости правила, съветва изданието House Beautiful.

Оставете само това, което използвате

Всяка домакиня понякога се изкушава да се запаси с тенджери, тигани и модерни кухненски уреди. Купувайте само това, от което наистина се нуждаете. От наличните прибори и посуда отделете тези, които не използвате и ги подарете на някой, на който ще са полезни или ги продайте.

Не натрупвайте боклук

Препълнените кошчета за боклук винаги развалят вида на кухнята. Сега има много варианти за кошчета с различен капацитет, изберете обема, който е подходящ за вашия дом, така че боклукът да не пада и да не замърсява пространството наоколо. Ако нямате място за кошчето в някой шкаф и то стои на видно място, помислете за покупката на по-красив модел. И, разбира се, изхвърляйте боклука редовно, за да избегнете неприятни миризми.

Почиствайте по време на готвене

Преди да започнете готвенето, поставете празен съд на масата и хвърлете отпадъците там. Измивайте веднага съдовете, които използвате в процеса на готвене. Претрупаните маси и пълната с мръсни чинии мивка могат да обезсърчат всеки готвач, така че почистването в движение ще ви спести време и усилия.

Редовно сортирайте и преглеждайте продуктите

Преди да се отправите към магазина за хранителни продукти, вижте какво е останало в хладилника и в шкафовете. Това ще ви помогне да купите само онова, от което имате нужда и да избегнете затрупването на рафтовете с един и същ асортимент. Планирайте менюто и продуктите за всяка седмица.

Използвайте времето си ефективно

Научете и прилагайте лайфхакове, които ви позволяват по-бързо и по-добре да въведете ред в кухнята. Например, почистете микровълновата печка само за пет минути с помощта на чаша вода и лимон.

Пускайте съдомиялната машина през нощта

Вместо да започнете утрото си със зареждане на мръсни съдове, пускайте съдомиялната машина през нощта. На сутринта трябва само да подредите всичко по местата им. Привикнете веднага да поставяте съдовете от закуската и другите приеми на храна веднага в машината, а не да ги трупате на купчина около кухненската мивка.

Правете "точково" почистване

Почистването на цялата къща за един ден е непосилна задача за всеки, затова разбивайте процеса на малки етапи, които могат да бъдат извършени бързо. Точковото почистване се използва за поддържането на безупречен ред. Не чакайте генералното почистване, просто забършете мръсните повърхности с влажна гъба или бързо почистете пода с прахосмукачка или метла по средата на седмицата.

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: