Пражкият зоопарк връща конете на Пржевалски в естествената им среда - монголските степи

Пражкият зоопарк връща конете на Пржевалски в естествената им среда - монголските степи Снимка: vinegret.cz

Директорът на Пражкия зоопарк получи най-високото отличие на Монголия

Президентът на Монголия Ухнаагийн Хурелсух награди директора на Пражкия зоопарк Мирослав Бобек с най-високото държавно отличие, което чужденец може да получи - Ордена на Полярната звезда. 

Наградата се присъжда за изключителния принос в опазването на природата на Монголия и развитието на чешко-монголските отношения. 

Това съобщиха от пресцентъра на Пражкия зоопарк в Чехия.

Наградата на Бобек бе връчена от съветника на монголския президент. По този начин властите на азиатската страна отбелязаха впечатляващите успехи на проекта на Пражкия зоопарк по развъждане и връщане на конете на Пржевалски в естественото им местообитание – монголските степи.

"Награждаването с Ордена на Полярната звезда е голяма чест за сегашните и бившите служители на нашия зоопарк, които в проодължение на много години са допринасяли за спасяването на коня на Пржевалски и за връщането му в родината.

Тази награда идва, след като 29-те кобили от този вид, които доставихме  със самолет до Големия резерват в Гоби не само родиха повече от 80 жребчета, но и дочакаха 10 внуци и дори първите правнуци. Нашата мисия в Западна Монголия е изпълнена, сега се обръщаме към източната част на страната", каза Бобек.

Той добави, че проектите на зоологическата градина за опазване на биологичното разнообразие не биха били възможни без подкрепата на собственика на учреждението, в лицето на община Прага, и на широката общественост. По думите на Бобек, пет чешки крони (0,20 евро) от всеки входен билет в зоопарка отиват за тези проекти.

"Наградата показва колко високо Монголия оценява чешкия проект за реинтродукция на конете на Пржевалски. Проектът е още по-значим в ситуация, в която навсякъде по света се наблюдава значително намаляване на биологичното разнообразие", заяви чешкият посланик в Улан Батор Ян Витопил.

Поради човешката дейност в средата на миналия век конят на Пржевалски изчезва от дивата природа и се запазва само в зоологическите градини. През 1992 г. Монголия стартира държавна програма за реинтродукция (връщане в дивата природа) на тези животни. От 2011 г. Пражкият зоопарк  провежда подобен, но независим проект и работи в тясно сътрудничество с монголските власти.  

                                                                                                      

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: