Словенските власти: ЕС ще се нуждае от ядрена енергия и в бъдеще

Словенските власти: ЕС ще се нуждае от ядрена енергия и в бъдеще

Словенският министър Вртовац призна, че Европейският съюз ще има нужда от ядрена енергия в обозримо бъдеще

Европейският съюз няма да разполага с достатъчно енергия от възобновяеми източници, за да постигне независимост при осигуряването на енергийни ресурси, все още ще е необходима ядрена енергия, каза пред репортери министърът на инфраструктурата на словенското председателство на Съвета на страните от ЕС Йерней Вртовац.

„Тази криза е последният сигнал за това колко важна е зелената трансформация... енергийни източници и нови технологии... За съжаление, възобновяемата енергия няма да е достатъчна, следователно (нуждаем се – бел. ред.) от нови технологии, особено технологии в областта  на ядрената енергетика“, каза той преди началото на извънредния съвет на министрите на енергетиката на ЕС.

По-рано в Европейския съюз прозвучаха скептични гласове относно възможността за продължаване на използването на атомни електроцентрали, Германия например планираше напълно да се откаже от производството на ядрена енергия до края на 2022 г.

Силното покачване на цените на газа, което също предизвика сериозно увеличение на цената на електроенергията в Европейския съюз, показва, че ЕС трябва да увеличи използването на енергия от възобновяеми източници и да намали зависимостта си от изкопаеми горива, заяви председателят на Европейската комисия Урсула каза фон дер Лайен по-рано през октомври. Тя каза също, че ЕС трябва да продължи да използва атомните електроцентрали като устойчиви източници на енергия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: