Франция и Словения гласуват днес

Франция и Словения гласуват днес Снимка: stanford.edu

Европейските медии са пълни с прогнози и анализи на френските избори, но ЕС наблюдава отблизо и изборния процес в Словения, заради многото сигнали, че настоящото правителство нарушава редица демократични принципи.

Докато френската избирателна система отново ще определи победителите чрез балотаж, в Словения повториха практиката на предварителното гласуване от 2018 г. Държавната избирателна комисия вече съобщи, че този път по такъв начин са гласували 7.67% от словенските избиратели – над два пъти повече от 3.1% на миналите парламентарни избори. Предсрочното гласуване дава възможност на хора, които не могат да гласуват в избирателна секция в самия изборен ден, да дадат гласа си. 

Предвид високия процент предварително гласували, анализатори очакват висока избирателна активност днес. Проучванията показват, че Словенската демократическа партия (СДС) на настоящия премиер Янез Янша и Движението за свобода (FM), нова партия, оглавявана от успешния мениджър Роберт Голоб, се движат с малка разлика. 

Прогнозите са всяка от двете партии да спечели около 25% от гласовете, а няколко по-малки политически формации да преминат 4-процентния праг и да получат парламентарно представителство. Бъдещото правителство вероятно ще разчита на коалиционно мнозинство в 90-местния парламент на Слования.

В последната си реч преди днешния балотаж във Франция Еманюел Макрон кавалерски заяви, че въпреки по-добрите прогнози, които проучванията му дават, те не решават изборите – „Ще ги решим ние пред урните”, каза настоящият френски президент, приканвайки към избирателна активност.

Анализатори очакват френската левица да не подкрепи Марин Льо Пен, макар че според тях политиката на Макрон не ги улеснява. В паузата между първия тур на изборите и днешния балотаж той заяви някои очаквани решения на бъдещата си управленска програма, свързани с екологията и подчерта икономическия успех на Франция под неговото президентство, особено при възстановяването на фенската икономика след пандемията. 

Марин Льо Пен продължи да разкрасява с положителен грим лицето си на „обикновена френска жена”. Телевизионният дебат между двамата претенденти отчете развитието ѝ като опонент, но не успя да скрие липсващите ѝ качества да управлява страна като Франция.

Анализатори подчертават, че традиционният избор „дясно” или „ляво” е силно затруднен, тъй като в лицето на центриста с десeн уклон Макрон и крайно дясната Марин Льо французите всъщност не разпознават политика, който да изрази в пълнота очакванията им. Политолозите предричат трудно управление за бъдещия френски президент, тъй като според тях вотът на французите ще бъде мотивиран не толкова от подкрепата им за един от кандидатите, колкото от разбирането им, че просто трябва да гасуват „против” другия. Но дори и така, всеки глас има значение.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: