Вълшебните бели нощи на Санкт Петербург

Вълшебните бели нощи на Санкт Петербург Снимка: wikimedia

Има нещо прекрасно и магично през летните месеци в Санкт Петербург, когато слънцето не залязва напълно. В продължение на седмици една особена сумрачна светлина изпълва часовете на нощта и създава напълно сюрреалистично усещане.

От края на май до средата на юли времето сякаш спира и целият град е като под пелената на странна магия. Белите нощи са едни от най-добрите моменти за пътуване до Санкт Петербург, припомня ни 203challenges.com. Въпреки че липсата на тъмнина обърква биологичния ни часовник, истината е, че заради еуфорията, която ни обзема от това незабравимо преживяване, през първите дни не чувстваме умора. А и много скоро след това човек свиква с особената светлина, окъпала града, сетивата му остават изострени и е готов да попива още и още от чудните гледки. А тук архитектурата със своята барокова пищност наистина има с какво да порази всеки чужденец.

pixabay

Можете да си направите романтична нощна разходка покрай някои от тристата моста над Нева и да наблюдавате вдигането на подвижните от тях, за да се освободи движението на корабите и лодките. 

Белите нощи по традиция са и време, в което се организират десетки концерти и представления до късно през нощта и немалка част от тях са безплатни. Заради струящата през цялата нощ дневна светлина. в Санкт Петербург и Нощта на музеите е преживяване, различно от всяко друго подобно събитие в който и да било друг град по света. 

pixabay

Задължителна спирка, разбира се, е Ермитажът, съхраняващ една от най-богатите колекции на изкуство в света. Можете да опитате и някое рибно ястие из многобройните заведения край реката и после с нови сили да продължите със среднощните разходки край дворци, църкви, галерии, музеи и площади.

pixabay

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: