Основателка на пиратски сайт с научни статии ще получи награда

Основателка на пиратски сайт с научни статии ще получи награда Снимка: ferra.ru

Sci-Hub продължава своята работа

Фондацията за електронни граници  (Electronic Frontier Foundation, EFF) обяви намерението си да награди Александра Елбакян, която стои зад Sci-Hub,, за усилията й по "предоставяне на света на безплатни научни знания". 

За това съобщава Gizmodo.

Sci-Hub, често разглеждан като библиотека в сянка, се сблъсква със забрани и съдебни дела, но продължава да процъфтява, осигурявайки достъп до над 88,3 милиона научни статии и книги.

Елбакян, програмист от Казахстан, основава Sci-Hub през 2011 г. за борба с високите цени на научните статии, определяни от академичните издателства. Използвайки PHP-скрипт, сайтът автоматично търси статиите в интернет и ги публикува в открит достъп. За достъпа до платените материали се използват акаунти на студенти и университетски преподаватели.

И докато някои възхваляват Sci-Hub за демократизиране на достъпа до знания, академичните издателства заведоха съдебно дело срещу сайта. Големи издателства, като Wiley и American Chemical Society блокираха достъпа до сайта в някои страни, а компанията Elsevier успешно заведе дело срещу Елбакян за публикуване на пиратско съдържание.

Независимо от всички трудности, Sci-Hub си остава популярен ресурс по целия свят, който обслужва учени, журналисти, студенти и много други. Медици твърдят, че сайтът спасява живота на хората, като предоставя възможтост за четене на медицински списания с ограничен достъп.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: