Министър Вълчев: Амбицията ни е всички училища да имат STEM центрове

Министър Вълчев: Амбицията ни е всички училища да имат STEM центрове Снимка: unsplash

Просветният министър Красимир Вълчев присъства на проведената онлайн Трета европейска среща на високо равнище на тема „Трансформация на цифровото образование: изграждане на устойчивост в европейското образователно пространство“

Средствата по инструмента REACT-EU за справяне с последиците от пандемията, насочени по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“, са определени на 176 024 700 лева (90 млн. евро), съобщиха от Министерството на образованието.

Основната част от тези средства ще бъдат използвани за осигуряване на оборудване за обучение в електронна среда в училищата и от вкъщи.

Министър Вълчев обяви, че е изключително важно да се изградят STEM центрове във всички училища. По думите му това включва не само модерно оборудвани кабинети, но най-вече нов модел на учене, свързан с увеличаване на мотивацията на учениците чрез технологични решения и иновативни методи на преподаване и развитие на дигиталната креативност.

„Амбицията ни е до няколко години, благодарение на средствата и от Европейския съюз, всички училища да имат STEM центрове”, подчерта просветният министър. Става въпрос за оборудвани учебни пространства с фокус върху иновациите в областта на природните науки, дигиталните технологии, инженерното мислене и математиката.

Според министър Вълчев най-големият спад през последните години в резултатите при проверката на знанията е именно по математика и природни науки. Затова и всеки учител е изправен пред изпитанието как да мотивира учениците по тези предмети, защото именно компетенциите по тях са ключови за развитието на дигиталната креативност. 

Освен за създаване на модерна и мотивираща за учене образователна среда средствата ще се използват и за изграждане на центрове за подкрепа на личностното развитие на учениците във всички големи градове, за да бъдат интегрирани децата от уязвими групи.

Предвиждат се и средства за квалификация на учителите за работа в електронна среда. Според министър Вълчев очакванията са до края на това десетилетие учениците да учат повече от електронни образователни ресурси. Затова е важно да има разработени от учители електронни ресурси, предназначени за техни колеги, както и за учениците, които да се разпространяват безплатно. Припомняме, че преди дни се появи в интернет подобна разработка на българска учителка за работа в Microsoft Teams, към която има огромен интерес и която бе препоръчана от МОН. „Насърчаваме мрежовия подход. Важно е учителите да се учат взаимно един от друг“, каза в заключение министърът на образованието и науката. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: