Обмислят ново начало за учебната година

Обмислят ново начало за учебната година Снимка: https://pixabay.com/

Служебният министър на образованието и науката Николай Денков заяви по БНТ, че се водят преговори със социалните партньори учебната година да започва от първия понеделник на септември, а не от 15-ти

Той изтъкна, че в България учебната година започва най-късно - на 15-ти септември,  докато в другите държави първият учебен ден e около 10-15 дни по-рано.

Според него изместването на първия учебен ден е разумно, особено в сегашната епидемична обстановка, защото това осигурява повече време за преговори и затвърждаване на материала. Освен това през септември времето е хубаво и има повече възможности за занимания навън.

Към момента не се налага промяна на ваканциите на учениците, заяви още Денков. Ако се натрупат пропуски, е възможно учебната година за по-малките да се удължи със седмица-две най-късно до края на юни, както се случи миналата учебна година.

Докато необходимите количества тестове не бъдат доставени в склада на БЧК, от МОН не могат да кажат дата за връщането на по-големите ученици, категоричен беше Николай Денков.

Към момента министерството на здравеопазването е поръчало около 4,2 милиона теста. Получени са малко над 1 милион, по-голямата част от които вече са разпределени. В момента склада в БЧК има 114 300 теста, които са достатъчни за тестването на най-малрките ученици до края на следващата седмица. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: