НС реши да купим четири ваксини срещу Covid-19

НС реши да купим четири ваксини срещу Covid-19

Ще бъдат закупени ваксини на AstraZeneca, Sanofi, Pfizer Inc. и BioNTech, и Manufacturing GmbHand

След бурни дебати народните представители взеха решение да бъдат закупени четири ваксини срещу Covid-19, съобщава DarikNews. Съгласно решението на парламента, кабинетът ще се включи в споразуменията за покупка на ваксини, сключени от ЕК с фармацевтичните гиганти AstraZeneca, Sanofi, Pfizer Inc. и BioNTech, и Manufacturing GmbHand

По време на дебатите министърът на здравеопазването Костадин Ангелов призна, че ще разберем съдържанието на ваксините и противопоказанията им едва когато получим самия продукт, придружен от съответната характеристика. 

В отговор на критиките за липсата на медицинска информация за съдържанието и противопоказанията на ваксините, Ангелов успокои, че ще получим ваксините чак тогава, когато получат разрешение от Европейската агенция по лекарствата. "Ще има кратка характеристика на продукта и в нея ще има отговор на въпросите, които се поставиха тук. Без характеристиката не можем да отговорим на въпросите, защото те са ясни само на производителя", каза здравният министър. 

"Планът за ваксиниране е вече готов, утре ще бъде представен на МС и ще бъде гласуван. По този план ще бъдат ясно разписани всички целеви групи, които имат право и ще започне от тях програмата за ваксиниране", съобщи още той и повтори, че ваксините ще бъдат доброволни, безплатни и ще се поставят след подписано информирано съгласие. 

"Да дадем щанс на българските граждани да бъдат предпазени, да дадем възможност на правителството да изпълни тази своя задача, защото с внушения и послания, които всяват страх, в никакъв случай няма да бъдем полезни на българските граждани", призова от трибуната и шефката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: