Политическият пъзел - дневен обзор (12 април 2021 г.)

Политическият пъзел - дневен обзор (12 април 2021 г.)

Вчера, в неделния ден, ЦИК обяви поименно кои ще са депутатите, които ще заемат място в парламента. Общо 14 кандидати се отказаха от място в парламента - 9 от ДПС, трима от ГЕРБ-СДС, включително лидерът на партията ГЕРБ Бойко Борисов, и двама от „Има такъв народ“. В „Държавен вестник" се публикуват днешните решения на ЦИК за избраните 240 народни представители в следващия парламент. ЦИК ще анализира целия изборен процес, в т.ч. трудностите, и ще внесе в НС доклад с предложения за промени в изборното законодателство, съобщи председателят Александър Андреев.  

Окончателното разпределение на мандатите в 45-ото НС между шестте политически формации: ГЕРБ - СДС ще бъдат представени от 75 депутати, партията на Слави Трифонов „Има такъв народ" - от 51, „БСП за България" - от 43, ДПС - 30 депутати, „Демократична България“ - 27, „Изправи се! Мутри вън!" - от 14 народни представители. 

Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов ще влезе в новия парламент от 27 изборен район Старозагорски. Корнелия Нинова желае да остане избрана в листата на „БСП за България" в Двадесет и пети изборен район – София. Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ ще представлява движението от Тридесети изборен район – Шуменски. Христо Иванов от „Демократична България“ ще бъде депутат от Двадесет и пети изборен район – София. Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!“ влиза в 45 НС от Двадесет и трети изборен район – София. 

Очаква се президентът Румен Радев да насрочи първото заседание на 45-ото Народно събрание за 15 април.  

ГЕРБ

ГЕРБ ще следват правилата по Конституцията и ще предложат правителство, заяви Томислав Дончев на брифинг, на който представители на партията направиха анализ на изборите. „Ще предложим правителство не като политически знак, а такова, което би могло да работи, да решава проблеми и да гони целите, които сме си поставили. Въпреки малките шансове то да бъде подкрепено“, подчерта той. Той предупреди, че опитите да се заобиколи ГЕРБ в парламента ще са политическа грешка. „Да предложиш за министър-председател някой различен от лидера на партията, е малко или много извънредно решение. То може да бъде знак за търсене на подкрепа, но може да бъде и за друго - че партията е жива, че се обновява, че партията има достатъчно кадри", каза още Дончев. 

Има такъв народ"

Лидерът на втората партия „Има такъв народ" Слави Трифонов е с коронавирусна инфекция и до 23 април е в карантина, така че няма да може да положи клетва при откриването на парламента. Вероятно той ще вземе участие в заседанието онлайн, КС допусна това за болни от COVID народни представители. 
„Този парламент няма да продължи повече от месец", прогнозира пред „Труд" проф. Николай Радулов, който беше избран за народен представител в листата на ИТН в 24-ти МИР в София, но се отказа от депутатското си място, като допълни, че „всичко в партията е прекрасно и няма никакви драми".   

БСП

„Не омаловажаваме тази загуба, но от срещите, които имаме с общинските ръководства вчера и днес, нямаме усещането, че партията се чувства смазана", заяви пред БНР зам.-председателят на БСП Кристиян Вигенин. Той допълни, че могат да се намерят общите неща в програмите и намеренията на политическите формации, които подкрепиха протестите, но БСП няма да участва в правителство. „Ако бъде поискана подкрепа от нас, ще я дадем за конкретни политики", заяви Вигенин, като така отхвърли възможността за участие на партията в коалиция. 

„Демократична България"

„Демократична България" би участвала в кабинет на „Има такъв народ", стана ясно от думите на съпредседателя на дясното обединение Атанас Атанасов в сутрешния блок на bTV. Според него кабинет с мандата на ГЕРБ е изключен, тъй като ГЕРБ е в политическа изолация заради корупционното управление. 

„Нови избори не са изключени, но първо ще бъде изпълнена конституционната процедура.” Това заяви пред Нова телевизия и избраният за депутат от гражданската квота на „Демократична България" Мартин Димитров. „ГЕРБ и БСП създадоха един омагьосан кръг, който доведе до бедността в България. Голямата цел трябва да бъда да излезем от този кръг. Ако не го направим – нещата ще продължават по старому", каза още той. 

 „Изправи се! Мутри, вън!“

„Независимо от решението на силите на статуквото, в момента, в който се усети, че някой използва подкрепата за рекет, веднага отиваме на избори. Ние не се подлагаме на такива неща... Ние няма да управляваме с ГЕРБ, БСП и ДПС. Ще подкрепим извънпарламентарната опозиция с ясни задачи. Политиката не е само трикове.“ Това каза пред БНР Мария Капон, която ще бъде депутат от коалиция „Изправи се! Мутри, вън!“. Тя обеща, че групата ще изненада всички с много работа. „Икономическият ни екип е на мнение, че трябва да имаме икономика в спешен порядък - намаляване на патентен данък четири пъти веднага, отмяна на данък „уикенд“ веднага, сваляне на прага на ДДС регистрацията, нулев данък за реинвестирана печалба... Нямаме проблем да свършим важните задачи, които да облекчат бизнеса сега", заяви още тя.  

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: