Депутатите гласуваха минималната пенсия да е 300 лв. от 1 януари

Депутатите гласуваха минималната пенсия да е 300 лв. от 1 януари Снимка: pixabay.com

Депутатите приеха окончателно Закона за държавното обществено осигуряване. Чрез него се определя размерът на пенсиите, обезщетенията за безработица и плащания за майчинство.

От 1 януари 2021 г. минималната пенсия вече ще бъде 300 лв. Таванът на пенсиите ще достигне 1440 лв. Променя се и минималният осигурителен доход - 650 лв. Максималният осигурителен доход се запазва на 3000 лв.

Деница Сачева, министър на труда и социалната политика сподели: "Приетият днес от Народното събрание бюджет на държавното обществено осигуряване за 2021 година е разумен и реалистичен бюджет, който ще съдейства за по-бързо възстановяване на българската икономика и на пазара на труда. Заложените в него политики са добре синхронизирани с намеренията в други сектори на държавното управление. А това гарантира висока ефективност и ефикасност на планираните публични средства."

Корнелия Нинова, лидер на БСП опонира: "Оттеглете бюджета днес. Той вече е неадекватен. Той е правен при други обстоятелства и ето защо ви предлагаме да го направите и настояваме за това. Здравният план трябва, според нас, да върви с икономически план и социален план."

Милен Михов, депутат от ВМРО, Обединени патриоти: „Да изтеглим бюджета и какво ще последва от това? Държава без бюджет, без рамка на финансовите възможности, без ангажименти към доходите на хората, без така критикуваните увеличения на пенсии и заплатите!? Аз не приемам становище на една уважавана политическа сила, с претенции да управлява страната, да импровизира по темата бюджет в 12 без 5, в момента, в който парламентът започва да гледа бюджета. Някак си не е сериозно".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: