Изкуствен интелект реши научен проблем с 50-годишна давност

Изкуствен интелект реши научен проблем с 50-годишна давност Снимка: pixabay

Алгоритъмът се е научил да предсказва точно как се сгъват протеините, което според учените открива големи възможности в разработването на лекарства.

Компанията за изкуствен интелект DeepMind стана известна с това, че научи машината да играе виртуозно на игри. Но сега тя е решила сериозен научен проблем, който мъчи учените в продължение на половин век.

Според The ​​Guardian новата програма на компанията се нарича AlphaFold. С нея разработчиците и изследователите в лабораторията са успели да предскажат как точно ще се сгъват протеините. Това е изключително сложен процес, който е от решаващо значение за разбирането на биологичния механизъм на самия живот.


Независими учени твърдят, че този пробив на  изкуствения интелект ще позволи на учените да разделят на части механизмите на някои заболявания. Така ще се появят нови възможности за разработване на лекарства, по-питателни култури и „зелени ензими“, които ще разтварят пластмасовото замърсяване.

От DeepMind казват, че вече са започнали работа с редица изследователски групи. И първо те ще се съсредоточат върху изследванията върху маларията, африканската трипанозомоза, лайшманиозата и паразитните заболявания.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: