Драконовски мерки? Кой е Дракон?

Драконовски мерки? Кой е Дракон?

Драконовски мерки? Що е то?

Понеже напоследък това е доста често използвано словосъчетание предвид ситуацията, в която се намираме, реших да поровя мъничко (или малко по-дълго) какво точно значи „драконовски мерки/закони". 
А ако някои от децата си представят дракон, бълващ огън към нарушителите, то така вероятно си го представят и някои от възрастните. (Ще пропусна да ви информирам дали съм влизала в тази графа...)  
Днес смятам да ви запозная с Дракон. Да уточня - този не бълва огън, няма нищо общо визуално със змейовете и ламите (също така няма 3 глави).


Кой е Дракон? 

Живял през VII в. пр. Хр., Дракон е първият създател на писани закони в Атина. Написани през 621 г. пр. Хр., те са останали в историята под името „Драконови закони".  
Известни са като изключително сурови и тежки закони, които предвиждат смъртно наказание дори и за относително безвредни простъпки, например, за кражба на плодове от съседската овощна градина.  
Тези първи писани древногръцки закони, според оценките на съвременниците им, са писани с кръв. 
За живота му се знае малко. Може би е принадлежал към гръцкия „елит" от Атика, което сочи текст на Суда от X в. сл. Хр.  
В този текст също така се разказва народна история за смъртта на Дракон в театъра Егинетан.  
В традиционна древногръцка демонстрация на одобрение неговите поддръжници „хвърлиха толкова много шапки, ризи и наметала на главата му, че той се задуши и беше погребан в същия там“.  
Истината за смъртта му все още е неясна, но е известно, че той е прокуден от Атина от местното население на съседния остров Егина, където е прекарал остатъка от живота си. 

Навярно сте чували „Око за око, зъб за зъб"?  


Законите на Дракон са били базирани до огромна степен на тази „максима".  
Докато дори през античността те не са били приети добре от обществото и се е считало, че са изключително жестоки (все пак и те са имали усет за справедливост и хуманност), можем да кажем, че в днешно време са абсолютно неприложими.   

Закон за убийствата 

След много дебати атиняните преразглеждат законите, включително закона за убийствата, през 409 г. пр. Хр.  
Законът за убийствата е силно фрагментиран надпис, но гласи, че зависи от роднините на жертвата дали ще преследват убиеца. Според запазената част от надписа непреднамерените убийства получават присъда - изгнание. 
Не е ясно дали законът на Дракон определя наказанието за умишлено убийство. През 409 г. пр. Хр. умишленото убийство е наказвано със смърт, но законът на Дракон относно това е двусмислен и труден за превод - един възможен превод на текста: „Дори човек да не убие умишлено друг, той бива заточен.“ 

Драконите и Дракон 


Ако дотук не съм разсеяла всички съмнения, то сега вече се налага да го направя. Драконите нямат нищо общо с Дракон. Поне нищо, което да ни е известно на нас. Засега. Драконовските мерки не са това, което смятаме, че са. Колко интригуваща гледка би била първият законодател да е дракон... (от тези летящите, с всичките полагащи им се драконови атрибути...).

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: