Повечето животозастрахователи покриват ковид-риска

Повечето животозастрахователи покриват ковид-риска Снимка: pixabay.com

Пътуващите извън страната могат да си осигурят застрахователна защита, включваща риска COVID-19

Пандемията COVID-19 е голямо предизвикателство за българските застрахователи. Преобладаващата част от животозастрахователите и три компании от общо застраховане предлагат различни възможности за своите клиенти. Това сочат резултатите от проучване на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) сред членовете ѝ. 

Пет от животозастрахователните компании и една от общо застраховане са посочили в отговорите си, че за тях COVID-19 не е изключен риск. Това означава, че той се третира като стандартна инфекция и е покрит по полици, предвиждащи обезщетения, свързани със заболяване. Размерът на обезщетенията или плащанията зависи от условията по конкретната полица. Други застрахователи посочват, че предлагат продукти с включено ковид-покритие или такова може да се добави по желание на клиента. 

Сред вариантите, предлагани на пазара са: 

  • рискови застраховки „Живот“
  • застраховки „Заболяване и злополука“ като освен за групови (за работодатели) има оферти и за индивидуални застраховки.

Покритията по тях (основни и допълнителни) са най-общо за смърт в резултат на заболяването, обезщетения (дневни пари) за болнично и домашно лечение, обезщетения за временна нетрудоспособност.

Има и оферти за покрития на трайно намалена или загубена трудоспособност в резултат на заболяването. 

Някои застрахователи предлагат покрития и за медицински разходи (медикаменти, прегледи и изследвания, включително тест за корона вирус). Има здравни застраховки, които включват ковид-риска. Предлагат се и застраховки „Злополука за учащи се, деца и персонал в учебни и детски заведения“ с такова покритие. 

Условията и размерите на обезщетенията са различни в зависимост от условията по полицата. Например дневните плащания за престой в болница могат да варират от 10 до 50 лв. на ден, като има различни ограничения/изрични условия по отношение на максималния брой дни престой. 

За хората, планиращи пътуване извън страната, е налице възможност да си осигурят застрахователна защита, включваща риска COVID-19. Има общозастрахователни компании, които предлагат такава по застраховки „Помощ при пътуване в чужбина“ и „Отмяна на пътуване“. 

При първия вид застраховка се покриват медицинските разходи, свързани с диагностицирането и лечението на COVID-19 в чужбина. По втората се изплаща обезщетение според условията по полицата, например – отмяна на пътуването поради карантина, домашно лечение или хоспитализация в резултат на заболяване от вируса и други. 

Тъй като отделните застрахователни оферти се различават, съветът ни към потребителите е при избор да проучат различните пазарни предложения, да се запознаят с покритите рискове, застрахователните суми и други условия по полицата. Така ще могат да направят информиран избор, съответстващ на личните им предпочитания и нужди.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: