Три причини да се застраховате преди излет в планината

Три причини да се застраховате преди излет в планината Снимка: Pixabay

България е единствената страна в ЕС без спасителен хеликоптер

Само за четири дни от началото на годината, Планинската спасителна служба (ПСС) организира седем спасителни акции в помощ на бедстващи в планината хора. Осем човека бяха спасени и беше репатрирано тялото на един починал при инцидент. 

Спасяването в планината изисква смелост, подготовка, екипировка и излага на риск живота на доброволците. Спасителните операции за тези осем души и достойната грижа към починалия струват (по ценораспис на ППС, който не е променян от 2000 година) 4 586 лева. Животът и достойнството са безценни, но когато трябва да помогнете на свой близък, изпаднал в беда, последното, за което искате да мислите, са разходите по спасителната акция. Замисляли ли сте се колко струва застрахователната полица, която ще осигури спокойствието ви? Инвестирайки от 5 до 50 лева, можете да сте спокойни, поемайки към планината, напомнят от Застрахователен брокер "Вяра"

Прекрасните ни планини и слънчевото време подканиха много хора да започнат Новата година в планината. 
Всички планинари с опит знаят, че планината е прелестна, но и коварна. И слънчевото време в града, не е гарантирано "там горе". Условията в планината могат да бъдат много сурови. Затова и естествено започнахме годината с информация за няколко проведени акции за спасяване на хора в планината. Хората от спасителните служби в района на Стара планина прекараха дни наред в акции – с резултат десетки спасени туристи и един нещастен случай с фатален край. 

Кои са най-главните причини за инциденти в планината, довели до спасителни акции на планинската спасителна служба? 

За главен виновник за инцидентите от ПСС изтъкват подценяването на условията в зимната планина, снежната обстановка, както и липсата на подходящо оборудване. Но ето и конкретните житейски ситуации, които водят до стартиране на спасителни операции: 

Злополука и неразположение в планината
Възможността да се случи дори и малка злополука или акутно заболяване в планината е голяма. Но разликата с града е, че придвижването е само пеш и първата помощ е на километри. Дори незначително изкълчване на крайник или лека температура може да наложат помощ от спасителната служба. 

Внезапна промяна на метеорологичните условия 
Друга много разпространена причина за стартирането на спасителна операция е внезапната смяна на времето и блокирането на бедстващи туристи поради лоши метеорологични условия. 

Да изгубите пътя в планината 
И не на последно място са изгубените туристи. Мъгла, лошо време, надценяване на възможностите и неспазване на дисциплина в планината могат да завършат с изгубване на напълно непознато място. Акциите по издирването на изгубени хора отнемат много време и ресурси. 

Ето трите главни причини да сключвате планинска застраховка дори и за еднодневните ви преходи. 

1-ва причина: КАУЗАТА
Планинската спасителна служба е организация от доброволци почти без бюджет. Тя не се финансира от държавния бюджет, получава частична финансова помощ само от Червения кръст. На практика, тази организация се крепи от малък бюджет и гарантирано възстановяване на разходите за извършените акции. В състава ѝ влизат опитни планинари, които обичат и познават планината, прекарват свободното си време на пост и са готови да се жертват за спасяването на живота на непознати хора. 

Планинската спасителна служба в страна с толкова красиви планини би трябвало да бъде мощна организация, която значително да увеличава шансовете на бедстващи в планината хора. Но това не е така. 
Спасителните акции в планината в началото на годината показаха, че България е единствената страна в ЕС без спасителен хеликоптер. И така, първата причина да сключвате планинска застраховка е необходимостта тази организация от ентусиазирани мъже, обичащи планината, да продължи да се грижи за нашата безопасност и да спасява животи всеки ден. 

2-ра причина: ЦЕНАТА НА ДОСТОЙНСТВОТО И ЖИВОТА
Спасителните операции може да струват много пари. 
Разгледайте сайта на ПСС и вижте, че цените им не са променяни вече 20 години. Но една операция по издирване започва от цена 500 лева и може да достигне 3 хиляди и повече. Затова е необходимо да сключвате планинска застраховка, като препоръчваме минималният лимит да бъде 3 000 лева. Цената на застраховката е незначителна. А би било жалко, ако радостта да се приберете живи и здрави у дома бъде помрачена от огромно задължение. 

3-та причина: СПОКОЙСТВИЕ, СЛЕД КАТО ЖИТЕЙСКАТА БУРЯ УТИХНЕ
Планинската застраховка ви дава шанса да посрещнете изпитанието с достойнство и да не мислите за пари в такива моменти. 
Планинската застраховка покрива основно разходите за спасителната служба, като те се заплащат директно от застрахователя. Това значи, че е достатъчно да дадете на спасителната служба номера на полицата си и да се насладите на уюта в дома си. Подробностите се оформят между застрахователя и спасителната служба. 
От вас се иска единствено да сте били достатъчно предвидливи и отговорни и да сте сключили полицата си. 

Ако досега не си сключвали полица, защото отнема време и енергия, вече можете да го направите  лесно, честно и достъпно: 
– попълвате заявка с данните на туристите тук
– получавате цените на водещите компании и когато изберете полицата 
– плащате лесно тук

Така можете да предизвиквате себе си в планината, но и да засвидетелствате уважението си към нея и близките си.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: