Allianz и Munich Re подновиха застраховката на "Северен поток 1"

Allianz и Munich Re подновиха застраховката на "Северен поток 1" Снимка: it.investing.com

Новината съобщи Reuters, позовавайки се на петима запознати, които не изключват възможността газопроводът да бъде рестартиран

Подновяването на застраховката от двете най-големи застрахователни компании в Германия е от решаващо значение за всякакви дългосрочни перспективи, свързани с газопровода, който повече от десетилетие беше основният канал за доставки на руски газ за Европа, преди експлозията през септември 2022 г.

Междувременно, много западни инвеститори вече отписаха своите акции в газопровода. От Munich Re, Allianz и кабинета на канцлера Шолц отказаха коментар, докато Министерството на икономиката на Германия каза, че застраховката не е част от предишната подкрепа на правителството за проекта „Северен поток”.

Някои германски акционери са за запазване на авариралия тръбопровод, в случай че отношенията с Москва се подобрят, казват източниците на Reuters. 

Представители на застрахователния бизнес, пожелали анонимност, смятат, че застрахователната полица покрива щети по газопровода и проблеми, свързани със спирането на експлоатацията му. Освен това, наличието на застраховка би улеснило извършването на ремонтите, необходими за възстановяване на доставките на руски природен газ през Балтийско море за Европа.

В „Северен поток 1” Русия държи 51% чрез дъщерно дружество на „Газпром”. Санкциите на ЕС не засягат за покупките на руски природен газ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: