Екип, съставен от стари спътници. Това трябва да е кабинетът на Байдън

Екип, съставен от стари спътници. Това трябва да е кабинетът на Байдън Снимка: pixabay

Повече жени, по-малко ослепителни фигури. Ясен ангажимент за опазване на климата. Бъдещият кабинет на Джо Байдън е в контраст с кабинета на неговия предшественик, смята германският FAZ.

Избраният американски президент Джо Байдън посочи допълнителни членове на бъдещия си кабинет. Опитът има предимство пред популярността и много от кандидатите му са стари спътници. Голяма част от политиката на номинираните би могла да се свърже с мандата на президента Барак Обама. Центристите в партията на Байдън засега са победители във вътрешната борба за власт там. В понеделник основният акцент беше върху външната политика и политиката на сигурност. Това са имената, които трябва да запомните:

Алехандро Майоркас ще бъде следващият министър на вътрешната сигурност. 61-годишният Майоркас е бил заместник на действащия тогава като министър Джек Джонсън при президента Барак Обама от 2013 до 2016 г. Преди това той е оглавявал Службата за гражданство и имиграция на САЩ (USCIS).

През 2015 г. Майоркас беше критикуван, че предоставя несправедливи предимства на богатите кандидати при присъждането на зелени карти. В Министерството на вътрешната сигурност Майоркас отговаряше за програмата DACA (отложено действие за пристигането в детска възраст), която предоставяше статут на законно пребиваване на хора, които са дошли в страната като деца на имигранти без документи. Тръмп наскоро не беше разширил програмата за така наречените мечтатели. Според преходния екип на Байдън, роденият в Куба Майоркас е първият латиноамериканец и първият имигрант, номиниран за този министерски пост.

Аврил Хейнс, която трябва да стане директор на националното разузнаване, ще бъде първата жена, заемаща този пост. Тя също е довереник на Байдън в продължение на много години. И двамата са работили заедно повече от десет години. 51-годишната Хейнс беше юрисконсулт на комисията по външни работи на Сената, когато Байдън го председателстваше.

По-късно тя става съветник в Съвета за национална сигурност на администрацията на Обама, беше заместник-съветник по националната сигурност и заместник-директор на ЦРУ. Хейнс допринесе за определянето на правната рамка за атаките на Обама с безпилотни летателни апарати в Йемен, Сомалия и Пакистан, при които бяха убити стотици цивилни, както и терористи, и чиято законност беше поставена под съмнение от правозащитни организации. Хейнс вероятно ще отстоява приемствеността към епохата на Обама във външната политика, която също се характеризира с подобни намеси.

Линда Томас-Грийнфийлд, която трябва да стане посланик в ООН, има зад гърба си 35 години дипломатическа служба. Тя беше генерален директор на външната служба и заместник-ръководител на Агенцията за връзки с Африка и Службата за бежанци и миграция. От 2008 до 2012 г. 68-годишната Томас Грийнфийлд беше посланик в Либерия. С номинирането на ветерана на дипломацията Байдън сигнализира, че поправянето на външните отношения, повредени от администрацията на Тръмп, е негов основен приоритет.

Томас-Грийнфийлд наскоро написа в коментар за списание Foreign Affairs, че Тръмп е причинил много щети. „Бившият посланик Ричард Гренел, например, прекарва времето си в Германия, създавайки колкото може повече германци врагове." Бъдещият посланик на ООН отбеляза също, че липсата на многообразие в дипломатическите редици е израз на криза и трябва да се реши. В момента само четирима от 189 посланика са чернокожи, което не представлява страната адекватно. Самата Томас-Грийнфийлд е афроамериканка.

 

Джейк Съливан, когото Байдън избра за съветник по националната сигурност, също беше в Белия дом при Барак Обама. Той беше един от президентските помощници и съветник на тогавашния вицепрезидент Байдън по въпросите на националната сигурност. В Държавния департамент 43-годишният Съливан е бил ръководител на отдел „Планиране“ и заместник-началник на кабинета на секретаря Хилари Клинтън.

Съливан участва както в преговорите за споразумение за ядрен контрол с Иран, така и в преговорите за прекратяване на огъня през 2012 г. в Газа. Смята се, че той представлява умерена линия към Китай, чийто икономически подем също означава положителни възможности за света, както самият той заявява в лекция през 2017 г.

Джон Кери е едно от познатите имена в предишния кабинет на Байдън. И той е най-опитният кандидат. Бившият външен министър и кандидат за президент трябва да стане специален пратеник за опазване на климата. Длъжността е еквивалентна на ранг на министър и е свързана с място в Съвета за национална сигурност. Кери беше привърженик на по-решителни действия срещу глобалното затопляне още в началото на 90-те години.
По времето на Барак Обама Джон Кери беше външен министър в продължение на шест години .
Специалистите по защита на климата приветстваха номинацията на 76-годишния Кери като знак, че новото правителство прави борбата с изменението на климата основен приоритет. Други, като организацията Food and Water Action, припомниха, че Кери е подкрепил фракинга като метод за производство на газ и че схемата за търговия с емисии, която той насърчава, не постига целите си.

Номинацията на Антъни Блинкън за външен министър вече беше обявена през уикенда. Блинкън работи с Байдън отново и отново почти две десетилетия. Той беше началник на кабинета на комисията по външни работи на Сената и важен съветник на тогавашния председател Байдън. Блинкън също го съветва по външнополитически въпроси, когато става вицепрезидент на Барак Обама. След това заема позиции в Съвета за национална сигурност и в Държавния департамент на Обама.

58-годишният Блинкън означава сигурна приемственост към ерата на Обама. Той многократно признава ролята на САЩ като международно правоприлагащ фактор и критикува непредсказуемите отношения на Тръмп със съюзниците му.

Съобщението за решението на Байдън да номинира Джанет Йелън за финансов министър най-накрая създадоха позитивно настроение на борсата в понеделник вечерта. Йелън, която оглавяваше Федералния резерв от 2014 до 2018 г., се смята за прагматик, който не се стреми към фундаментална реформа на финансовите центрове, както се опасяват много от левите демократи. Бившият икономически съветник на президента Бил Клинтън обаче се смята за кейнсианец и по-късно е защитник на регламентите на закона на Дод-Франк за финансовата реформа, който тя искаше да защити срещу Доналд Тръмп.

Във връзка с ширещата се в САЩ пандемия тя се обяви в подкрепа на по-високите държавни разходи за спасителни пакети. Освен това тя призова за данък върху емисиите на парникови газове за борба с изменението на климата (данък върху въглерода). 74-годишната Йелън ще бъде първата жена, която оглавява Министерството на финансите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: