Джо Байдън продължава да отменя заповеди на Тръмп

Джо Байдън продължава да отменя заповеди на Тръмп

Беше подписан и указ, който има за цел да увеличи броя на работните места в производството

Американският президент Джо Байдън отмени поредица от заповеди и меморандуми, издадени от бившия президент Доналд Тръмп, съобщава Bloomberg. Разпоредбите се отнасят за финансовото регулиране, имиграцията и увеличаването на броя работни места в производството. 

Това са поредните действия, с които Байдън се опитва да заличи наследството, оставено от Тръмп. Само в първия ден от управлението си той подписа 17 указа и директиви, а до края на първата седмица те станаха 39. Много от подписаните разпоредби отмениха заповеди на бившия президент. 

Байдън отмени облекчените регулации за финансовия сектор, които Тръмп въведе през 2017 г. и се насочи към някои от най-противоречивите действия на бившия президент. Сред тях е оттеглянето на изпълнителна заповед, която използва пандемията от Covid-19, за да спре издаването на нови зелени карти –  ход, който драстично намали законната имиграция по времето на Доналд Тръмп. Аргументите на бившия президент бяха, че тези мерки са необходими за защита на американската икономика, докато тя се възстановява от пандемията. 

Байдън обаче не отмени всички мерки на Тръмп, свързани с пандемията. Една от тях е ограничението за някои временни работни визи, включително H-1B, които технологичните компании използват, за да наемат програмисти и инженери от други страни. Бизнесът призова Байдън незабавно да отмени тези забрани, като посочи, че те пречат на американските компании.  

Подписан беше и указ, който има за цел да увеличи броя на работните места в производството, като подсили американските снабдителните вериги за акумулатори и батерии, лекарства, ключови минерални ресурси и полупроводници, пише BBC. Страната става все по-зависима от вноса на тези продукти, което е потенциален риск за националната икономика и сигурност. Правителството на Байдън се надява да се справи с това чрез планирания преглед за 100 дни и с увеличаване на вътрешното производство. Указът обхваща също отраслов преглед в рамките на година в областта на отбраната, общественото здравеопазване и биологичната подготовка, информационните и комуникационни технологии, енергетиката, транспорта и производството на храни. 

Президентът на САЩ разпореди на длъжностни лица да намерят начини за укрепване на веригите за доставки, тъй като недостигът на компютърни чипове засегна производителите по целия свят. „Съединените щати трябва да гарантират, че недостигът на производство, търговските смущения, природните бедствия и потенциалните действия на чуждестранни конкуренти и противници никога повече няма да направят САЩ уязвими“, се посочва в изявление на Белия дом. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: