Белият дом коментира "тайните преговори" с Русия за Украйна

Белият дом коментира "тайните преговори" с Русия за Украйна Снимка: wikimedia.org

Американската администрация "не е разрешавала тези обсъждания“

Президентът Джо Байдън не е разрешавал никакви "тайни преговори" между САЩ и Русия по повод конфликта в Украйна, заяви Белият дом. Американската администрация "не е разрешавала тези обсъждания", заяви Вашингтон, след появилите се в новините съобщения, че бивши високопоставени служители на САЩ са се срещнали с министъра на външните работи на Русия.

Администрацията на президента Джо Байдън нито е разрешавала, нито е подкрепяла секретните срещи, които бивши висши служители на националната сигурност на САЩ са провеждали с руския външен министър Сергей Лавров и други руснаци относно потенциални преговори за прекратяване на конфликта в Украйна, заявиха Белият дом и Държавният департамент.

Новинарска компания NBC News съобщи, че бивши американски висши чиновнии са се срещали с ръководителя на руската дипломация в Ню Йорк през април, като според тази информация към тях са се присъединили Ричард Хаас, бивш американски дипломат и напускащ поста председател на Съвета по външни отношения, и двама бивши помощници в Белия дом.

Както пише The Guardian, не е ясно колко често групата, включваща бивши служители на Пентагона, е провеждала дискусии с други видни руснаци, смятани за близки до Кремъл, съобщава NBC News. Съобщава се, че поне един неустановен член на групата е пътувал до Русия.

"Администрацията на Байдън не е разрешила тези обсъждания", заяви говорителят на Държавния департамент в четвъртък в отговор на въпроси по този повод. "И както неведнъж сме казвали: нищо относно Украйна без Украйна".

Както пояснява The Guardian, представителят на американското ведомство има предвид политиката на администрацията, заключаваща се в това, да не се обсъждат възможни преговори за прекратяване на конфликта без участието на украински официални лица.

Говорителят на Държавния департамент заяви, че администрацията ще продължи да предоставя оръжия на Киев, така че украинските служители "да могат да преговарят от позицията на силата, когато те преценят, че е настъпил подходящият момент".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: