Защо Джо Байдън избра точно Камала Харис за свой вицепрезидент

Защо Джо Байдън избра точно Камала Харис за свой вицепрезидент Снимка: pixabay.com

Джо Брайдън реши окончателно Камила Харис да се присъедини към кабинета му. Вероятно ще стане вицепрезидент.

Джо Байдън и Камила Харис ще се появят заедно днес в Делауеър и ще отправят общи послания към избирателите. Относително дълго продължилият размисъл на Джо Байдън кого да избере за свой вице, бе част от политическия театър в САЩ, типичен за тази част от предизборната кампания в Съединените щати.


 

Коя е Камала Харис?

Камала Харис ще бъде първата чернокожа жена и първият човек от индийски произход, номинирана за национален пост от голяма партия и само четвъртата жена в историята на САЩ, която ще участва в президентски избори на толкова високо ниво.


 

Харис беше една от най-яростните критици на Байдън, но в края на кампанията се превърна в един от най-гласовите му поддръжници.


 

Решението на Байдън да избере дамата с индийски произход беше революционно. Той избира цветнокожа жена за свой вицепрезидент и, вероятно, за наследник в Белия дом някой ден. И все пак по някакъв начин това е и конвенционален избор, издигайки сенатор, който е на 55 години и се е доказал вече като политик в редиците на демократите. Освен това Харис споделя умерени политически възгледи, дори когато партията се накланя наляво.


 

Целевите групи

Изборът му представлява решение да удвои своите центристки сили. И въпреки, че и двамата политици са се преместили малко в ляво по някои въпроси, демократичното послание изглежда е предназначено да задълбочи влиянието им в някои от най-силните избирателни райони на Байдън. Целевите групи са умерените чернокожи избиратели, жени с образование и белите от  предградията. Кампанията не цели да се ангажира с по-млади, по-прогресивни избиратели, които сами по себе си са и по-трудни като целева група. 

И  накрая, решението на Байдън да избере сенатор от може би "най-синия" щат в съюза отново показва, че полът и расата са изпреварили географското равновесие като приоритети.
 


 

Отгласът

Демократични лидери като Барак Обама и Хилари Клинтън изказаха похвала за избора на Харис. Подкрепа дадоха и останалите  демократи, които се бориха срещу Байдън и Харис за номинацията. Няколко жени, които бяха в списъка на Байдън, включително и Сюзън Райс, бивш съветник по националната сигурност и представителката на Карън Бас от Калифорния, също се сплотиха около решението на Байдън.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: