Байдън заплаши петролните гиганти

Байдън заплаши петролните гиганти Снимка: https://pixabay.com/

Президентът на САЩ Джо Байдън обвини петролните гиганти, че използват войната, за да правят супер печалби, и обеща да обмисли нови данъци

 Белият дом смята, че тези компании, поддържайки високи цени на горивата, печелят за сметка на американците.

Повод за острото изказване на Байдън няколко дни преди междинните избори за Конгрес бяха съобщенията за ръст на приходите на Exxon Mobil, Shell и Chevron.

   Рекордните печалби на петролните компании не се дължат на факта, че правят нещо ново или иновативно. Техните печалби са плод на войната. Приходи от бруталния конфликт, който опустошава Украйна и наранява десетки милиони хора по света.

   Вместо да стимулират инвестициите в Америка или да дадат почивка на американските потребители, неочакваните им печалби отиват при акционерите. Те изкупуват обратно акциите си, така че заплатите на директорите скачат до небето. Повече не може да се търпи. Достатъчно.

Джо Байдън
президент на САЩ

Републиканците, които запазват половината от местата в Сената, систематично се противопоставят на повишаването на данъците за бизнеса, така че инициативата на Байдън може да не мине в Конгреса.

Въпреки това,  изявлението може да послужи като сериозен принос за привличането на избирателите на страната на демократите преди изборите: въпросът за цените на горивата и инфлацията сега се нарича един от основните за гражданите на САЩ.

Представители на индустрията разкритикуваха Байдън за това изявление. Според Ан Бредбъри, ръководител на Американския съвет за петрол и газ, увеличението на данъците най-вероятно ще доведе до допълнително увеличение на цените на енергията и горивата, което ще доведе до още по-големи разходи за потребителите.

Вместо това асоциацията призовава властите да се справят с дисбаланса между търсене и предлагане.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: