Продавачи в Amazon са глобени за спекулация с цените на дезинфектант

Продавачи в Amazon са глобени за спекулация с цените на дезинфектант Снимка: unsplash.com

Трима продавачи в Amazon са глобени от главния прокурор на Ню Йорк Летиция Джеймс, след като са хванати, че са увеличили цените на дезинфектант за ръце по време на пандемията от коронавируса, пише CNBC.

Между февруари и март търговците Mobile Rush, EMC Group и Northwest-Lux са продали над 1000 единици дезинфектант за ръце на пазара на Amazon "на цени, които грубо надвишават цената, на която същите или подобни продукти са лесно достъпни другаде.", заяви  във вторник прокуратурата на Ню Йорк.

Например при Northwest-Lux, цената за 2-литрови бутилки Purell е от $79,99 до $129,99, докато продуктът обикновено се продава на цена между $20,87 и $35,00, съобщиха от прокуратурата. В друг случай Mobile Rush продават единични бутилки от 8 унции дезинфектант за ръце Germ-X на цени от $19,99 до $29,99, което е значително по-високо от стандартната им цена от $1 до $3.

Това се случва, докато Amazon и други търговци на дребно се борят срещу подобни продавачи, завишаващи цената продукти, които се търсят повече по време на пандемията. Наред с поскъпването на други продукти, вече имаше случаи на завишени цените на дезинфектант за ръце, маски за лице и предпазно облекло за работа с опасни материали. През март CNBC намери модели за маски за лице, които се продаваха за $195.

Докато Amazon премахна стотици хиляди "оферти с висока цена" и спря хиляди продавачи, американските сенатори и главните прокурори продължиха да призовават компанията да направи повече, за да ограничи спекулативните цените по време на коронавирусната пандемия. Група от 33 държавни прокурори призова Amazon да предприеме строги политики срещу това. Amazon заяви, че подкрепя усилията за установяване на федерален закон срещу такова ценообразуване.

Като част от мерките, предприети от главния прокурор, продавачите ще платят на щата Ню Йорк повече от $52 000 санкции и ще възстановят на потребителите близо $23 000 за надценката на дезинфектант за ръце по време на пандемията.

"Вместо да гарантират, че хората могат да се защитят от коронавируса, тези предприятия слагат прекомерни цени на дезинфектант за ръце и други продукти за лична хигиена.", каза Джеймс в изявление. „Моят офис ще продължи да преследва тази незаконна практика, като използва всички инструменти, с които разполагаме, за да предотврати спекулирането с цени по време на тази пандемия.“

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: