Шестима души са обвинени в подкуп на служители на Amazon

Шестима души са обвинени в подкуп на служители на Amazon

Жури във Вашингтон повдигна обвинение срещу шестима души, за които се твърди, че са подкупили служители и изпълнители на Amazon, за да получат предимство в пазара на интернет гиганта. Според докладваното шестимата са платили, за да получат „ексклузивни предимства“ в акаунтите си, като продажби в ограничени категории и вътрешни конкурентни данни.

Предполага се, че са накарали служители на Amazon да премахнат забраните на акаунти и дори да помогнат за атаки срещу конкуренти. Те са използвали информация за алгоритъма, за да изпращат списъци на претендентите си с фалшиви отрицателни отзиви, твърди Министерството на правосъдието. Те също са получили поверителни данни като приходи, клиенти и рекламни кампании. Твърди се, че шестимата са получили достъп до тайна информация на Amazon, като например нейната търсачка и рецензии.

Сред обвиняемите са Рохит Кадмисети, Нишад Кунджу, Кристен Лечезе, Джоузеф Нилсен, Хадис Нуханович и Ефрем Розенберг. Всички те са изправени пред обвинения за търговски подкуп, ползване на защитени компютри без разрешение и финансови измами.

Групата ще се появи за първи път в съд в Сиатъл на 15 октомври.

Това не се случва в подходящо време за Amazon. Компанията е запозната с проблемите с неправомерни продавачи и е обвинена, че използва данните на продавачите си, за да произвежда конкурентни продукти и да спечели предимство. Въпреки че двата случая не са свързани, този последен случай не помага на твърденията на Amazon, че има решение за злоупотребите от трети страни.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: