Шопинг в ерата на COVID-19: Трябва ли да дезинфекцираме продуктите от магазина

Шопинг в ерата на COVID-19: Трябва ли да дезинфекцираме продуктите от магазина Снимка: Joshua Rawson-Harris / Unsplash

Доколко са опасни продуктите и задържат ли се вируси по повърхността им?

Трябва ли да ни притеснява това, че продуктите, които лежат на рафтовете, са докосвани от други купувачи, които може да са болни? Доколко това е опасно? 

На тези въпроси отговаря микробиологът и експертът по безопасност на храните от университета „Рътгърс" Доналд Шафнер, пише сайтът popmech.ru.

Поради пандемията, причинена от коронавируса, битува мнението, че купените продукти трябва да се подържат на балкона или в гаража в продължение на три дни, за да може коронавирусът или друга инфекция по опаковките да загине. Експертът откровено се смее на това.

„Наистина ли мислите да съхранявате мляко, сладолед и месни деликатеси на улицата в продължение на три дни? Това просто ще развали храната и ще се отровите", предупреждава той.

В това обаче има и рационално зърно - всеки вирус се инактивира при стайна температура с период на полуразпад от около осем часа. Но това е вярно само в случай че всички продукти, които сте донесли вкъщи, са заразени и че обикновеното докосване до тях ще ви зарази, което е малко вероятно.

Друг често срещан въпрос е трябва ли опаковките на продуктите да бъдат дезинфекцирани. Както отбеляза микробиологът, ако това ви безпокои, достатъчно е просто да измиете ръцете си преди хранене, след като сте разопаковали продуктите.

Но не измивайте плодовете и зеленчуците със сапун, тъй като сапунът може да причини гадене, повръщане и диария при попадане в организма.Както отбелязва Доналд Шафнер, като цитира и мнението на други научни експерти, включително и на FDA, за измиването на пресните плодове и зеленчуци е достатъчна само студена вода.

Въпреки общоприетото схващане, чантите за многократна употреба и повторното използване на пакетите не са толкова опасни, колкото изглеждат.

Теоретично е възможно на повърхността на торбичката за многократна употреба да има микроби, включително и коронавирус. Но заедно с коорнавируса по дръжките има много други патогенни бактерии, от които ни спасяват измиването на ръцете и прането на пазарските чанти.

Освен това ученият дава съвет как да се намали времето за престой в магазина - направете си списък на продуктите по реда на посещение на отделите: млечните - в една част на списъка, плодовете - в друга, за да не ви се налага да се връщате в отделите, преминавайки през магазина няколко пъти.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: