Прогноза за пазара на ароматни съставки до 2027 г.

Прогноза за пазара на ароматни съставки до 2027 г. Снимка: https://pixabay.com/

Вредното въздействие на химикалите върху кожата също оказва влияние върху търсенето на натурални аромати.

Глобалният пазар на ароматни съставки се оценява на 13,6 милиарда долара през 2019 г. и се очаква да достигне 16,1 милиарда долара до 2027 г., нараствайки при CAGR от 3,8% от 2020 до 2027 г.

Въпреки че пандемията COVID-19 има неравномерно въздействие върху пазара на ароматни съставки поради затварянето на козметичните магазини, увеличаващото се търсене на дезинфектанти, сапуни и препарати за почистване на дома стимулира растежа.

Ароматите са уникални и сложни смеси от синтетични и естествени съставки, добавени към продуктите, за да им придадат характерен аромат. Ароматите се използват не само в парфюмите, но и в много други потребителски стоки, като такива за лична хигиена, козметика и др.

Нарастването на търсенето на екологични, естествени и поръчкови парфюми заедно с по-високия стандарт на живот са някои от ключовите фактори, които се очаква да стимулират растежа на пазара през прогнозния период. В допълнение,растежът в използването на козметични продукти за подобряване на външния вид също се очаква да стимулира ръста на пазара.

Освен това непрекъснатите продуктови иновации, увеличаването на рекламата в различните социални медийни платформи и увеличаването на търсенето на освежители за въздух като аерозолни спрейове, освежители за стаи и освежители за въздух за автомобили се очаква да стимулират растежа на пазара. Правителствата в различни държави насърчават инициативите за научноизследователска и развойна дейност относно използването на екологични и по-безопасни продукти. Консумацията на артикули за лична хигиена като сапуни и детергенти и нарастването на познанията за вредното въздействие на химикалите върху кожата също оказват влияние върху търсенето на природни и биологични аромати. Въпреки това нарастването на производствените разходи и наличието на химически съставки в парфюмите причиняват някои странични ефекти като кожни проблеми и алергии, което се очаква да възпрепятства растежа на световния пазар на ароматни съставки.

Пазарът на ароматни съставки е сегментиран въз основа на вида, приложението и региона. Въз основа на типа пазарът се разделя на естествени съставки и синтетични съставки. От гледна точка на региона се изучава в Северна Америка, Европа, Азиатско-Тихоокеанския регион и LAMEA.

Проучените производители на световния пазар на ароматни съставки са Fermenich International SA, Fine Fragrances Private Limited, Givaudan SA, International Flavors & Fragrances Inc., Kalpsutra chemical Pvt. Ltd., Mane SA, S H Kelkar and Company Limited, Symrise, Takasago International Corporation и Treatt.

Синтетичните съставки се прогнозират като най-доходоносния сегмент от гледна точка на растеж на пазара.

Глобален пазар на ароматни съставки по видове

По вид сегментът на естествените съставки се очаква да расте със значителен темп на глобалния пазар на ароматни съставки през 2019 г. Променящата се тенденция сред потребителите към медицинска употреба на етерични масла в ароматерапията, нарастването на потребителските разходи за продукти за красота и лична хигиена са сред основните двигатели, които стимулират растежа на пазара.

Личната грижа се прогнозира като най-доходоносния сегмент.

Глобален пазар на ароматни съставки, по приложение

Сегментът за лични грижи представляваше около 58,8% от пазарния дял на ароматните съставки през 2019 г. Очаква се склонността към здравни проблеми, нарастването на доходите и ръстът на разходите за лични грижи да стимулират растежа на ароматните продукти за лична грижа и грижа за тъканите; което от своя страна стимулира търсенето на ароматни съставки по целия свят.

Азиатско-Тихоокеанският регион заема доминираща позиция през 2019 г. и ще продължи да запазва преднината си през прогнозния период.

Глобален пазар на ароматни съставки по региони

Азиатско-Тихоокеанският регион е най-бързо растящият пазар поради нарастващото търсене на ароматни съставки. Очаква се Азиатско-Тихоокеанският регион да бъде свидетел на най-бърз растеж през прогнозния период, благодарение на постоянния растеж на козметичната и личната индустрия в региона.

Влияние на COVID-19 върху глобалния пазар на ароматни съставки

Някои от големите икономики, които са пострадали тежко от кризата COVID-19, са Германия, Франция, Италия, Испания, Великобритания и Норвегия.

Налице е неравномерното въздействие на пандемията на COVID-19 върху пазара на ароматни съставки поради прилагането на ограничителни мерки по целия свят, за да се спре разпространението на вируса. Това довежда до спирането на почти всички операции, производство и дистрибуция във всички индустрии.

Това довежда до намаляване на търсенето на козметични продукти от козметичните магазини, което от своя страна води до бавен растеж на пазара.

Увеличаването на търсенето на продукти за лична хигиена и козметика (дезинфектанти, сапуни) и други препарати за почистване на дома стимулира растежа на пазара на ароматни съставки, който има тенденция да преодолее ефектите на COVID-19 върху този сектор.

Многобройни производители на продукти за красота, доставчици на съставки и партньори по веригата са засегнати от пандемията поради ограниченията за пътуване и бавните износ и внос. Освен това приходите на търговците на дребно, салоните и спа центровете също намаляват заради разпространяващия се вирус.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: