След Google и TikTok EС удари сериозно и Apple с близо $2 милиарда

След Google и TikTok EС удари сериозно и Apple с близо $2 милиарда

Да припомним:

 През 2019 г. Европейската комисия (ЕК) глоби Google с 1,49 милиарда евро (1,7 милиарда долара) за нарушаване на законодателството в областта на конкуренцията при пускане на онлайн реклама и изтъкването й в интернет търсенията, съобщи Ройтерс.

„Google консолидира господстващата си позиция в онлайн рекламата и се защитава от конкурентен натиск, като налага договорни ограничения на уебсайтове на трети страни“, обясниха от ЕК, отбелязвайки, че американската корпорация предприема подобни мерки от „десетилетие“. Тази глоба възлиза на 1,29% от оборота на Google през 2018 г.

 Европейският съюз (ЕС) глоби и социалната мрежа TikTok с 345 милиона евро за застрашаване на данните на деца. Това съобщи Bloomberg на 15 септември 2023 г., позовавайки се на решението на ирландската комисия за защита на данните.

TikTok, приложението за споделяне на видео в социалните медии, което се сблъска с глобална реакция заради връзките си с Китай, беше глобено с 345 милиона евро (368 милиона долара) в Европейския съюз за предполагаеми грешки в начина, по който обработва личните данни на децата. отбелязват журналистите.

Според комисията TikTok не е успял да защити непълнолетните от ненужна обработка на данни и е действал по непрозрачен начин.

 

Сега Европейският съюз наказа и Apple  с глоба от 1,84 млрд. евро.

Брюксел обвинява корпорацията в злоупотреба с господстващото си положение на пазара за стрийминг на музика за потребителите на iPhone и iPad.

Причината за антимонополното разследване е жалба през 2019 г. от шведската услуга Spotify против необходимостта от увеличаване на цената на месечния абонамент поради комисионната на магазина за приложения App Store.

 Европейската комисия е установила, че американската корпорация затруднява потребителите в търсенето на по-евтина алтернатива. Разработчиците не са могли да информират за абонаментните цени извън приложението, в което покупката се е осъществявала чрез механизмите на Apple.

Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер написа в социалната мрежа Х: "Apple нелегално е ограничила способността на разработчиците на приложения да информират потребителите за по-евтини опции за закупуване на музика извън нейната екосистема".

Това е първата глоба, която Брюксел е наложил на Apple и третата по стойност антиминополна такса, която той някога е налагал. По този начин Европейската комисия изпълнява плана си за ограничаване на пазарната власт на технологичните компании от САЩ, които злоупотребяват с господстващите си позиции в страните от ЕС. Такива мерки са в съответствие със Закона за цифровите пазари (DMA), който влиза в сила тази седмица.

Европейската комисия смята, че натискът върху американските гиганти ще помогне за развитието на малкия и средния европейски бизнес.

Apple изрази намерение да обжалва, заявявайки, че Европейската комисия не е предоставила доказателства за причиняване на неудобства на потребителите и антиконкурентно поведение.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: