Ню Йорк Таймс: Да спрем да дезинфекцираме всичко, вредно е!

Ню Йорк Таймс: Да спрем да дезинфекцираме всичко, вредно е! Снимка: databridgemarketresearch.com

Индустрията с почистващи препарати преживява бум от първите години на пандемията и тенденцията не намалява.

Протоколите за почистване в училища, магазини и други обществени места се засилиха, почистващите спрейове и кърпички станаха задължителни дори в домакинствата, а потребителските разходи за почистващи продукти се увеличават.

Сега знаем, че най-вероятно допълнителното почистване не е помогнало особено за ограничаването на COVID-19, но пък увеличи досега на хората до химикали, някои от които може да са опасни за здравето, започвайки от дихателната система, кожата и очите. 

От своя страна, експертите са категорични, че обикновеният сапун и вода са достатъчни за редовно почистване на средата, в която живеем, учим или работим. Така че, всеки продукт, който купуваме, вдъхновени от рекламата, че унищожава „99,9% от микробите“, всъщност не само не ни е нужен, но може и да ни навреди.

Рисковете за здравето от почистващите химикали са трудни за определяне, тъй като развитието на евентуалните заболявания отнема години, но на тези хигиенни средства често се приписват състояния като астма, безплодие и дори рак. Правят се проучвания върху мишки, с цел по-директно тестване на химикалите като отрицателни фактори за здравето ни, но резултатите при животни не винаги се отнасят и за хората.

Безпокойство внася фактът, че според статистиката, най-тревожна е употребата на дезинфекциращи средства, които се използват най-често, включително традиционната белина, която съдържа силно корозивни и устойчиви в околната среда химикали. Това означава, че при контакт, белината може да увреди кожата и очите, а има доказателства че препаратът е фактор за развиването на астма. 

Друг уникален риск за белината е потенциалът ѝ да произвежда токсични хлорни газове – реакция, която възниква при смесване на белина с амоняк или с оцет

През 2020 г. центровете за контрол на отравянията в САЩ са съобщили за повече от 5 000 случая на излагане на хлорни газове при почистване, два от които са били фатални. Повечето от експертите, на които се позовава New York Times, казват, че рядко и дори никога не използват дезинфектанти, а избират сапун и вода

В редки случаи прилагането на препарати с по-силни химикали може да е оправдано, но задължително трябва да се придържате към указанията за употреба и посочените дози, да осигурите отлична вентилация и да работите с маска и ръкавици.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: