Италианското правителство иска да въведе глоби за използване на английски думи

Италианското правителство иска да въведе глоби за използване на английски думи Снимка: https://pixabay.com/

Дясната партия, водена от италианския премиер Джорджа Мелони, предложи нов закон, който ще санкционира използването на английски и други чужди думи в официални комуникации с глоби от 5 000 до 100 000 евро

Според членовете на партията на Мелони целта на закона, който беше широко осъден в страната дори от най-известния италиански учени по италианска лингвистика и филология, престижната Академия дела Круска, е да „защити и популяризира италианския език“ и защита на националната идентичност.

Новият закон, подкрепен от Мелони, беше предложен от Фабио Рампели, член на долната камара на парламента на Италия. В съобщение, прикачено към профила му в Twitter, депутатът цитира пример за така наречената "англомания", при която италианските политици и бюрократи ще бъдат глобени, ако законът бъде приет.

„Ние говорим италиански в долната камара“, пише Рампели. „Продължаваме да се борим да използваме нашия език вместо английски. Не можем да разберем защо наричаме автоматичния дезинфектант за ръце „диспенсър“.

Вместо да използва английската дума „диспенсър“, правителството на Мелони иска да принуди служителите да използват много по-многословната италианска „dispensatore di liquido igienizzante per le mani“.

Италианският език, подобно на повечето други европейски езици, пое много английски термини през последните години. В по-голямата си част това бяха термини, обозначаващи „нови“ неща, които не принадлежат към италианската традиция (компютър, социални мрежи, дистанционна работа).

Отчасти английският предлага по-кратка и по-сбита версия на термини, които на италиански могат да бъдат изразени по доста дълъг начин.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: