Не плащайте адвокатски хонорари за незначителни дела, призовава технологична компания

Не плащайте адвокатски хонорари за незначителни дела, призовава технологична компания Снимка: donotpay.com

Хората в много професии, предимно в производството и услугите, се опасяват, че в едно недалечно бъдеще роботи ще поемат служебните им позиции.

Досега юристите нямаха подобни опасения, но компанията DoNotPay (Не плащайте) се надява поне отчасти да промени това. Нейното приложение, наречено адвокат-робот, ще дава юридически консултации на потърпевши по дела за глоби и такси за просрочени плащания. Първото подобно дело ще се гледа вероятно през февруари и ще съветва ответник как да се справи с глоба за превишена скорост. 

Изпълнителният директор на DoNotPay Джошуа Браудър казва пред New York Post , че е започнал да работи по темата заради собствения си опит – като студент в Станфордския университет натрупал много фишове за неправилно паркиране и неусетно станал експерт в търсенето и намирането на законови вратички, които позволяват глобата да се избегне - или поне да се намали.

Обучавайки с натрупаните си знания изкуствен интелект, той смята, че неговата разработка в крайна сметка може да замени напълно някои адвокати и да спести куп пари на потребителите. „Всичко е въпрос на професионален юридически език и това е, заради което адвокатите ви таксуват стотици, дори хиляди долари на час“, убеден е Браудър.

Неговият машинно обучен робот-адвокат работи така: потребителят задава въпрос, на който софтуерът не отговаря автоматично, а с голяма скорост „преравя” базата данни за прецеденти, анализира ги и генерира най-полезния отговор. Браудър се кълне, че изобретението му блести с абсолютна честност спрямо клиента и обещава да компенсира ответника, ако загуби делото. 

Джошуа Браудър основава DoNotPay през 2015 г. като чатбот за правни съвети, Той гордо нарича компанията си „Кантората на първия в света робот-адвокат” и формулира ръководния принцип зад изобретението си така: „Борете се с корпорациите, победете бюрокрацията и съдете всеки само с натискането на един бутон”.

Тайната му надежда е един ден съдилищата да въведат изкуствения интелект на робота-адвокат в практиката си, спестявайки много време, усилия и енергия и на юристи, и на потърпевши. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: