Създадоха устройство, което унищожава коронавируса за 60 секунди

Създадоха устройство, което унищожава коронавируса за 60 секунди Снимка: vetmed.ucdavis.edu

То ще се използва в Канада

Екип от учени от университета в Алберта (Канада) създаде устройство, което ще помогне в борбата с коронавируса. По-специално, то ефективно ще дезинфекцира предмети и ще убива вируса само за 60 секунди. Планира се разработката да се използва на Международното летище в Едмънтън, както и в правителствените учреждения в Калгари и Едмънтън.

Новото устройство, наречено TESSERACT, ще унищожава SARS-CoV-2 с помощта на UV лъчение от стотици светодиодни лампи. То също така ще може да елиминира грипни вируси и чревни бактерии.

Разработени са общо два модела за дезинфекция. Единият от блоковете прилича на микровълнова печка и може да бъде поставен на маса или на подвижна количка. Вторият блок е оборудван с две стъклени врати, благодарение на които може да се наблюдава процеса на дезинфекция.

По такъв начин може да бъде дезинфекциран произвлен предмет, включително и техника. Според експерти това не вреди на електрониката. Освен това, устройството има само два бутона (за включване и изключване), поради което то е лесно за използване и не консумира много електричество.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: