ЕС може да взима до 22 000 евро за всеки бежанец от държави, които не ги приемат

ЕС може да взима до 22 000 евро за всеки бежанец от държави, които не ги приемат Снимка: https://pixabay.com/

Държавите от ЕС, които отказват да приемат бежанци, може да бъдат задължени да направят вноска за всяко лице. Така асоциацията иска да облекчи тежестта върху граничните държави

Държавите от ЕС обсъждат възможността за въвеждане на нов регламент за предоставяне на убежище, който да задължи членовете на ЕС, които отказват да приемат бежанци, да дават своя принос в обща финансова кошница, съобщи El País, позовавайки се на проектодокумента.

Документът беше представен от Швеция, която председателства Съвета на ЕС. Според източници на изданието вноската може да варира от 10 000 до 22 000 евро за всеки неприет бежанец.

Както следва от документа, Европейската комисия ще изчисли размера на вноската, като вземе предвид броя на пристигащите бежанци, населението и БВП на всяка страна. 

Приносът може да бъде финансов, а в някои случаи и материален – под формата на технически или логистични средства за контрол на миграцията. Например, държавите могат да дарят хеликоптери или дронове за охрана на границите, различно оборудване или униформи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: