МЗХГ: първи проекти на мерки по ОСП

МЗХГ: първи проекти на мерки по ОСП Снимка: pixabay.com

Предвиждат се грантове на 100% за млади земеделски стопани и малки стопанства

На видеоконферентно заседание на Тематичната работна група (ТРГ) за разработване на Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2021 - 2027 г., Министерство на земеделието, храните и горите представи първите проекти на мерки за новата Обща селскостопанска политика пред повече от 100 представители на бранша и широката общественост 

Проектите на мерки са насочени към биологичното производство, необлаготелстваните райони, стартовата помощ за млади земеделски стопани, подпомагането на малки стопанства, както и инвестиции в стопанствата, преработката на селскостопански продукти и неземеделските дейности. 

Тематичната работна група дискутира подпомагането на биологичните производители. Целта е да се покрият разликите в допълнителните разходи и пропуснатите приходи при биологичния начин на отглеждане на земеделската продукция в сравнение с конвенционалните методи на производство. Предлага се въвеждане на изискване, при което след изтичане на преходните периоди, ежегодно да се проверява наличието на издадени сертификати за биологична продукция. 

Предложението в проекта на мярката „Плащания за природни или други специфични за района ограничения” е продължаването на трите мерки НР1, НР 2 и НР 3. Предвижда се при заявени постоянно затревени площи (ПЗП) да се прилага диференциран подход за подпомагане според това дали в стопанството на кандидата се отглеждат или не се отглеждат животни. Браншът подкрепи предложената визия на УО по представения проект на мярката. 

Обсъдено беше и подпомагането на млади земеделски стопани с малки стопанства под формата на грант в случай, че стопанството им е до 20 000 евро СПО. Безвъзмездното плащане ще е в размер на 100% грант, който да бъде достъпен за по-голям брой земеделски стопанства чрез по-лесен и достъпен начин на кандидатстване. Беше обсъдена и възможността стопанствата над този обем да имат варианти за инвестиционна подкрепа, която да послужи за тяхното модернизиране и разрастване. 

При подкрепата за инвестиционни дейности в земеделските стопанства Министерството предлага земеделските производители да са били регистрирани най-малко 36 месеца преди кандидатстване. Целта е финансовата помощ да бъде насочена към съществуващи земеделски стопанства, които са натрупали опит и капацитет да изпълнят инвестиционно намерение. Така те ще имат възможност да се развиват, да бъдат устойчиви и да се модернизират. 

По отношение на инвестициите за преработка на селскостопански продукти се предлага кандидатсващите малки и средни предприятия (МСП) и земеделски стопани също да имат дейност с история. 

Инвестициите  за  неселскостопански  дейности в селските райони ще бъдат насочени към земеделски стопани и микро предприятия, които са основен източник на растеж и създаване на повече работни места. В обхвата на интервенцията са предвидени и физически лица, като допустимите инвестиции са само за подпомагане на неземеделски дейности, насочени към развитието на занаяти. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: