Интернет на нещата навлиза и в строителната индустрия

Интернет на нещата навлиза и в строителната индустрия

Интернет на нещата (IoT) е проникнал в почти всички индустрии, домакинства и офиси, улесняващи човешките дейности

 

Интернет на нещата... на строителния пазар. 


 

Очаква се глобалният IoT в размера на строителния пазар да достигне 19 039,8 млн. долара през 2027 г. от 8 179,9 млн. долара през 2019 г., нараствайки при комбиниран годишен темп на растеж 14,0% от 2020 г. до 2027 г. , според проучване на Allied Market Research.


 

Основните играчи на пазара в момента, по данни на Allied Market Research, са:

 

 

  • Trimble, Inc.
  • Pillar Technologies Inc
  • Triax Technologies, Inc
  • AOMS Technologies,
  • Topcon Corporation
  • Hilti Corporation
  • Autodesk, Inc.
  • Oracle Corporation
  • Hexagon AB 
  • CalAmp Corporation. 

 

Разширяване

Интернет на нещата (IoT) е проникнал в почти всички индустрии, домакинства и офиси, улесняващи човешките дейности. Включването на устройства, свързани с интернет в строителната индустрия, известна също като интернет на нещата в строителството, е от полза на индустрията чрез намаляване на оперативните разходи, подобрена производителност и ефективно управление на проекти. Интелигентните технологии като сензори, RFID тагове, моделиране на информация за сгради и други спомагат за разпознаване на потенциални рискове на строителна площадка и оптимизиране на изискванията за ресурси, като по този начин се избягват произшествия и смъртни случаи, загуба на време и пари. Освен това интернет на нещата може да бъде интегриран в почти всички строителни дейности, включително измазване, зидария, геодезия, проследяване на активи, проследяване на работници и управление на риска. Освен това строителната индустрия е изключително трудоемка и включва работа в силно рискова среда. Според Администрацията по безопасност и здраве на работа (OSHA) в САЩ, в базите данни на Министерството на труда има приблизително 252 000 строителни обекта, в които работят около 6,5 милиона души. Процентът на фаталните наранявания в строителната индустрия е много по-висок от средния за страната в която и да е друга индустрия. На строителните площадки има редица опасности като срутване на изкоп, падания, срутване на скеле, липса на подходящо защитно оборудване, повтарящи се наранявания при движение и други.

 

Фактори на растеж

 

Включването на IoT в строителството с използване на интелигентни преносими устройства като интелигентни очила, сензори, предпазни жилетки, преносими екзоскелети, интелигентни каски и други позволяват управление на безопасността в реално време.

В допълнение, активното наблюдение на данните с такива технологии позволява измерване на честотата на дишане, сърдечната честота, както и активно наблюдение на реакцията на тялото на работника към работната среда. Следователно предимствата като предотвратяване на падане, интелигентен мониторинг на опасни газове, проследяване на жизнени показатели и други могат да увеличат търсенето на IoT-устройства на строителните площадки, което стимулира растежа на IoT на строителния пазар. 
 

Освен това продуктите, базирани на IoT, свързват строителни обекти с помощта на сензори, дронове, камери за видеонаблюдение и радиочестотни идентификатори (RFID), които помагат за получаване на статистически данни в реално време за работниците, инвентара и текущите дейности. Сензорите и RFID етикетите върху материалите позволяват плавни работни потоци, както и проактивно поръчване на материали, обслужване на оборудване, мониторинг на използването на оборудването и превантивна поддръжка, наред с други предимства. 

Правилното управление на времето на строителните площадки намалява престоя на оборудването и работниците, което спестява време и разходи, направени поради закъснения. По този начин внедряването на IoT технологии увеличава производителността и ефективността на строителните обекти, което от своя страна води до растежа на IoT в строителната индустрия. Системите и мрежите за информационни технологии обаче се управляват главно от трети страни, свързани с бизнес дейностите. Обработката и поддръжката на данни, събрани чрез свързани с IoT устройства, са податливи на кибератаки, които могат да бъдат целенасочени и координирани. Това компрометира поверителността и целостта на данните. В допълнение, такива кибератаки причиняват не само информационни щети, но и  репутационни щети при потребителите, което може да доведе до санкции, действия на държавния съд, съдебни спорове с трети страни и други

Такива слабости са основна заплаха за внедряването на IoT, особено в строителната индустрия, ограничавайки  по този начин растежа на IoT на строителния пазар. В допълнение, пандемията COVID-19 спря текущите строителни проекти, главно поради продължителната изолация в големи държави, включително САЩ, Италия, Великобритания и други. Това затрудни значително растежа на IoT на строителния пазар през последните няколко месеца, което вероятно ще продължи и през 2020 г. По-доброто управление на отпадъците и оптимизацията на ресурсите, предоставени от IoT технологиите на строителните площадки, вероятно ще увеличат растежа на индустрията през прогнозния период. Вземане на решения въз основа на статистиката по време на етапа на планиране на строителните проекти, вероятно ще донесе по-добро управление на ресурсите, като по този начин ще се подобри ефективността на проекта.

 

Сегменти

Въз основа на приложението, пазарът е фрагментиран в управление на машини, мониторинг на площадка, управление на автопарка, носими устройства и други. Според крайния потребител той се категоризира на жилищни и нежилищни. По компоненти пазарът се класифицира на хардуер, софтуер, свързаност и услуги. Очаква се сегментът за свързаност да нараства със значителен годишен комбиниран темп на растеж.

Глобалният IoT на строителния пазар се анализира в Северна Америка (САЩ, Канада и Мексико), Европа (Великобритания, Германия, Франция и останалата част от Европа), Азиатско-Тихоокеанския регион (Китай, Япония, Южна Корея и останалите Азиатско-Тихоокеанския регион) и LAMEA (Латинска Америка, Близкия изток и Африка). 

 

Очаква се Азиатско-Тихоокеанският регион да държи най-големия пазарен дял през целия период на проучване, но се очаква и LAMEA да расте с най-висок темп през прогнозния период.

Нежилищният сегмент заема доминираща позиция през 2019 г. Много конкуренти на IoT на строителния пазар приеха пускането на продукта като ключова стратегия за развитие за разширяване на географското им положение и надграждане на продуктовите технологии. Например през юли 2020 г. компанията Triax Technologies, базирана в САЩ стартира искробезопасния (IS) вариант на своето IoT решение за приложение на строителни обекти. Версията IS е достъпна за Spot-r мрежа и хардуерни продукти Proximity Trace, които предлагат технологии за проследяване на контакти и социално дистанциране на строителни обекти по време на пандемията COVID-19. По подобен начин през септември 2017 г. компанията Autodesk, Inc. със седалище в САЩ стартира софтуерна платформа Fusion 360, която комбинира данни от CAM, CAD и CAE в облака. Продуктът е специално проектиран за рационализиране на сервизните операции и позволява предсказуема поддръжка в промишлени приложения. 

 

Ако сте забравили какво е Internet of Things, можете да си припомните тук.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: