Какво е „Интернет на нещата"?

Какво е „Интернет на нещата"?


Вероятно сте чували, че „Интернет на нещата" ще промени драстично животите ни... или не сте?
Какво всъщност е „Интернет на нещата"?
Понеже не успях сама да си отговоря на този въпрос, а и не съм в крак с бързодвижещата се дигитализация, тук ще споделя всичко, което успях да намеря по темата, а именно... какво представлява този интернет на нещата и какви са тези неща.


„Какво е IoT?“ (Internet of Thing)
Ако просто потърсим в Google „какво е IoT?“, много от отговорите са със силно техническа насоченост, а ако нямаме подобни афинитети, трудно бихме разбрали такъв текст... Например:
„Интернет на нещата (IoT) е система от взаимосвързани изчислителни устройства, механични и цифрови машини, предмети, животни или хора, които са снабдени с уникални идентификатори и възможност за прехвърляне на данни през мрежа, без да е необходимо човек-човек или човек - за взаимодействие с компютър."

Ако просто сте прочели това и сте си помислили „добре... ама...?“, не сте единствени. Повечето хора нито искат, нито трябва да се гмуркат в подробностите на този IoT. 
Затова ролята ми тук е да опитам да опростя нещата, за да могат да бъдат разбираеми за нормални хора.
Преди да започнем, бърза вметка - „Интернет на нещата“ и „IoT“ могат и ще се използват взаимозаменяемо. 

Обяснение на „Интернет на нещата" (IoT): Просто и нетехническо

Как четете това в момента? Може да е на настолен компютър, мобилен телефон, може и таблет, но каквото и устройство да използвате, по всяка вероятност то е свързано с интернет.
Интернет връзката е прекрасно нещо, тя ни дава всякакви предимства, които просто не са били възможни преди. Ако сте достатъчно възрастни, помислете за мобилния си телефон, преди да е бил смартфон. Бихте могли да се обадите и да пишете със сигурност, но сега имате възможност да четете всяка книга, да гледате всеки филм или да слушате всяка песен само с едно движение на ръката си. И това са само малко от невероятните неща, които вашият смартфон може да прави.

Свързването на „неща" с интернет носи много невероятни ползи. Всички сме виждали тези предимства с нашите смартфони, лаптопи и таблети, но това важи и за всичко останало. И да, имам предвид всичко.
„Интернет на нещата" всъщност е доста проста концепция - всяко нещо да бъде свързано с интернет.

Мисля, че объркването възниква не защото концепцията е толкова тясна и строго дефинирана, а по-скоро защото е толкова широка и слабо дефинирана. Може да е трудно да се асимилира, когато има толкова много примери и възможности в тази насока.
За да помогна за изясняването, мисля, че е важно да разберем ползите от свързването на „нещата" с интернет. Защо изобщо бихме искали да свързваме всичко с интернет?

Защо има смисъл от IoT?
 Когато нещо е свързано с интернет, това означава, че може да изпраща информация или да получава информация, или и двете. Тази способност за изпращане и/или получаване на информация прави нещата интелигентни, а интелигентните са добри.

Нека използваме отново смартфони като пример. В момента можете да слушате почти всяка песен по света, но това не е така, защото в телефона ви всъщност се съхранява всяка песен в света. Това е така, защото всяка песен в света се съхранява някъде другаде, но телефонът ви може да изпраща информация (с искане за тази песен) и след това да получава информация (поточно предаване на тази песен на телефона ви).

За да бъде смарт, нещото не трябва да има суперхранилище или суперкомпютър вътре в него. Всичко, което трябва да направите, е да се свържете със суперхранилище или със суперкомпютър. 

В „Интернет на нещата" всички неща, които са свързани с интернет, могат да бъдат разделени в три категории:


Неща, които събират информация и след това я изпращат.
Неща, които получават информация и след това действат по нея.
Неща, които правят и двете.

1. Събиране и изпращане на информация

Или сензори. Сензорите могат да бъдат температурни сензори, сензори за движение, сензори за влага, сензори за качество на въздуха, сензори за светлина, каквито решите. Тези сензори, заедно с връзка, ни позволяват автоматично да събираме информация от околната среда, което от своя страна ни позволява да вземаме по-рационални решения.
Какво е IoT? - Сензор за влага в почвата
Във фермата автоматичното получаване на информация за почвената влага може да каже на фермерите кога точно трябва да се поливат посевите им. Вместо да полива твърде много (което може да бъде скъпо прекомерно използване на напоителни системи и разходно за околната среда) или да полива твърде малко (което може да бъде скъпа загуба на култури), фермерът може да гарантира, че културите получават точното количество вода. Повече пари за фермерите и повече храна за света!
Точно както зрението, слухът, обонянието, допирът и вкусът позволяват на хората да осмислят света, сензорите позволяват на машините да осмислят света.

2. Получаване на информация и извършване на процеси

Всички сме много запознати с машините, които получават информация и след това извършват действия. Вашият принтер получава документ и го отпечатва. Колата ви получава сигнал от ключовете на колата ви и вратите се отварят. Примерите са безкрайни.
Независимо дали става дума за просто като изпращане на командата „включване“ или за сложно като изпращане на 3D модел на 3D принтер, ние знаем, че можем да кажем на машините какво да правят отдалеч. И какво?
Истинската сила на „Интернет на нещата" възниква, когато нещата могат да направят и двете по-горе. Неща, които събират информация и я изпращат, но също така получават информация и действат по нея.


3. И двете


Нека се върнем бързо към примера за земеделие. Сензорите могат да събират информация за почвената влага, за да кажат на фермера колко да полива културите, но всъщност май няма нужда от фермера. Вместо това напоителната система може автоматично да се включи при необходимост въз основа на това колко влага има в почвата.
Също... Ако напоителната система получава информация за времето от интернет връзката си, тя също може да знае кога ще завали и да реши да не полива посевите днес, защото така или иначе те ще бъдат напоени от дъжда.
И още... Цялата тази информация за почвената влага, доколко напоителната система напоява културите и колко добре реално растат културите, може да бъде събрана и изпратена до суперкомпютри, които работят с невероятни алгоритми, които могат да осмислят цялата тази информация.
И това е само един вид сензор. Добавете други сензори като светлина, качество на въздуха и температура и тези алгоритми могат да научат много повече. С десетки, стотици, хиляди ферми, които събират тази информация, тези алгоритми могат да създадат невероятна представа за това как да накарате културите да растат най-добре, като помагат за изхранването на нарастващото население на света.


Какво е IoT?


Интернет на нещата или накратко IoT се отнася до разширяване на силата на интернет отвъд компютрите и смартфоните до цял набор от други неща, процеси и среди. Тези „свързани“ неща се използват за събиране на информация, изпращане на информация обратно или и двете.

Защо IoT е важен ?
 IoT предоставя на бизнеса и хората по-добър поглед и контрол над 99 процента от обектите и средите, които остават извън обсега на интернет. По този начин IoT позволява на бизнеса и хората да бъдат по-свързани с околния свят и да извършват по-смислена работа на по-високо ниво.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: