Вече всеки американец може да стане милионер

Вече всеки американец може да стане милионер Снимка: pixabay

Милиардерът и председател на хедж фонда Pershing Square, Бил Акман, е измислил как да се реши проблемът с имущественото неравенство в САЩ.

Той предлага да се заделят по 6750 долара от бюджета на всеки американец при раждането му. Идеята на Акман е представена в доклада на организацията за първата половина на 2020 г.

Акман счита за нужно да се инвестира в кошница от индексни фондове. Но спестяванията ще могат да се използват само при пенсиониране.

Ако текущата раждаемост се запази, такава програма ще струва на държавата 26 милиарда долара годишно, е изчислил Акман. При средна доходност от 8 процента годишно, след 65 години всеки американец ще получи милион долара, сигурен е милиардерът.
 

Според Акман подобна програма също така ще стимулира увеличаването на финансовата грамотност на населението и ще даде възможност на всички американци да допринесат за развитието на капитализма.

Бизнесменът увеличи стойността на портфолиото на Pershing Square през първото тримесечие на тази година с 20 милиона долара.

В разгара на пандемията той купи допълнителни акции от Berkshire Hathaway, хотелската верига Hilton, Howard Hughes, търговеца на дребно Lowe's, Restaurant Brands и веригата кафенета Starbucks.

БВП на САЩ през второто тримесечие спадна с 32,9% спрямо същия период на миналата година. През март тази година властите на страната решиха да заделят 2 трилиона долара за подкрепа на икономиката на страната; през май правителството отпусна още 3 трилиона долара за тези цели.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: