Субсидиите и компенсациите за превозвачите ще бъдат увеличени

Субсидиите и компенсациите за превозвачите ще бъдат увеличени Снимка: mtitc.government.bg

Министър Росен Желязков: Субсидиите и компенсациите за превозвачите за следващата година ще бъдат увеличени.

Най-силно засегнато е свободното движение на хората - от една страна, заради ограниченията, от друга страна - заради самоограниченията, каза пред БНТ транспортният министър Росен Желязков. У нас силно засегнат е автобусният сектор.

 

При железниците редукцията е около 20 до 30% по-малко пътници. С толкова съответно намаляват и нетните приходи на БДЖ. Автобусният сектор също е силно засегнат, особено международният подсектор.

 

„Искам да уверя превозвачите, че за следващата година и субсидиите, и компенсациите ще бъдат увеличени", каза министърът.

 

В момента се реализира една мярка от 30 млн. лв. в помощ на автобусния бранш. Кандидатстването на предприятията вече е осъществено. Това е пряка помощ, която е процент от оборота за миналата година, като размерът е достатъчен да покрие оборотните средства, които са необходими в този период.

 

Автобусните превозвачи могат да кандидатстват по мярката за финансова подкрепа.

 

За следващата година субсидиите и компенсациите ще бъдат увеличени с близо 10 млн. лв. за крайградските линии, линиите в труднодостъпни райони.

 

В момента текат интензивни преговори с турската страна за осигуряване на допълнителни разрешителни за търговия и изграждане на допълнителни трасета.

 

„Най-важното при товарните превози е да се създаде възможност за намаляване на административните бариери и за преодоляване на ефекта от пакета за мобилност", обясни Желязков.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: