Китай ще инвестира около $143 млрд. в производството на чипове

Китай ще инвестира около $143 млрд. в  производството на чипове Снимка: ferra.ru

Компаниите ще имат право на субсидия в размер на 20% от стойността на покупките

Китайското правителство планира да подкрепи родната полупроводникова промишленост с над 1 трилион юана (143 милиарда долара), съобщиха за Reuters три източника. За Китай това е важна стъпка към самоснабдяване с чипове и противодействие на САЩ.

Пекин планира да използва този бюджет в рамките на пет години, главно под формата на субсидии и данъчни кредити, за да подпомогне производството на полупроводници и изследователската дейност в страната, съобщиха източници.

Според анализатори това също ще предизвика по-нататъшното безпокойство в САЩ и техните съюзници. Някои американски законодатели вече са обезпокоени от това, че Китай увеличава капацитета си за производство на чипове. Планът може започне да се  реализира още през първото тримесечие на следващата година.

По думите на източниците по-голяма част от финансовата помощ ще бъде използвана за субсидиране на покупките на полупроводниково оборудване родно производство от китайски фирми, главно от заводи за производство на полупроводници. Такива компании ще имат право на субсидия в размер на 20% от стойността на покупките.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: