Стартира модернизацията на железопътен участък Оризово-Михайлово

Стартира модернизацията на железопътен участък Оризово-Михайлово Снимка: mtitc.government.bg

Георги Тодоров: Докато съм министър, няма да позволя загуба на еврофинансиране за жп инфраструктура

Докато съм министър, няма да позволя дори един лев европейско финансиране за жп инфраструктура да не бъде усвоен. Това заяви служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров по време на старта на модернизацията на железопътен участък Оризово-Михайлово, съобщиха от пресцентъра на транспортното министерство.

„Разпоредил съм на генералния директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ на ежедневна база да ми докладва за хода и напредъка на всеки един от проектите“, допълни министърът. 

По време на старта на строителните работи министър Тодоров обясни, че до четири години жп линията Оризово-Михайлово ще позволява скорост на движение до 160 км/ч, за сметка на сегашната средна скорост от 65 км/ч. 

„Инвестираме 218 млн. лева по линия на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ за цялостна рехабилитация на 37-километровата отсечка“, каза Георги Тодоров. По думите му проектът предвижда изграждане на жп линията в голяма част по ново трасе, което ще позволи да се достигнат европейските стандарти за железопътна магистрала.

„До дни даваме старт на изграждането на системи за сигнализация и телекомуникации от Пловдив до Бургас и на реконструкцията на жп гара Нова Загора, допълни министър Тодоров. Според транспортния министър поетапното обновяване на всички компоненти на жп транспорта още веднъж потвърждава приоритета на държавата за успешно интегриране в европейската железопътна мрежа.

Проект „Рехабилитация на железопътен участък Оризово-Михайлово“ включва модернизация на железен път, съоръжения, контактна мрежа, сгради и системи за сигнализация и телекомуникации. Дейностите предвиждат още премахване на всички железопътни прелези, като на тяхно място ще бъдат изградени надлези и подлези, с цел по-голяма безопасност. Заложено е още изграждане на ново приемно здание на жп гара Оризово и реконструкция на жп гара Чирпан. Срокът за завършване на всички дейности е до 49 месеца.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: