Вече има организация за евакуация на екипажа на "VERA SU"

Вече има организация за евакуация на екипажа на "VERA SU" Снимка: novavarna.net

Миналата нощ е подготвена цялостната организация за евакуация на екипажа на заседналия кораб "VERA SU" в местността Яйлата. Състав от девет алпинисти и водолази са разработили два паралелни способа за евентуална евакуация – въжена линия тип „тролей“ и обезопасителна мрежа, съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта, информационните техтологии и съобщенията.

 Разработеният план е с два основни аспекта – недопускане на екологично замърсяване и евентуална евакуация на екипажа на заседналия кораб "VERA SU" в местността Яйлата.

Предвижда се укрепване на плавателния съд, както и допълнителни огледи. Според главния директор на ГД „Аварийно-спасителна дейност“ към Морска администрация-Варна Румен Николов няма промяна на позицията на кораба от момента на засядането. Вижда се процеп на носа на плавателния съд, но проникването на вода е слабо и не е довело да нарушаване целостта на хамбара на кораба. Преди последващ опит за освобождаване на кораба, ще бъде извършен отново водолазен оглед.

От Кризисния щаб коментираха, че държавата не разполага с техника за преместване на "VERA SU". Водят се преговори и със специализирани световни фирми за морско спасяване, за да бъдат използвани, ако се наложи.

Има готовност за евакуация на екипажа, която може да се осъществи в рамките на 20-30 минути. Поддържа се непрекъснат контакт с екипажа и са осигурени провизии. Вече е изпратено искане за становище до собственика на кораба за евентуална евакуация, но той е отговорил, че моряците на борда са в безопасност.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: