Скоро ще стане ясно погрешен ли е подходът на Швеция, която остана отворена

Скоро ще стане ясно погрешен ли е подходът на Швеция, която остана отворена Снимка: Photo by Jason Wong on Unsplash

Пандемията в Швеция е далеч по-смъртоносна от тази на съседките й, но тя се справя далеч по-добре от много страни, които налагат строги ограничения.

Почти всяка държава в Европа затвори училищата и бизнеса си до края на март, ограничи пътуването и нареди на гражданите да останат у дома. Но една страна се открои с решението си да остане отворена: Швеция.


Различният отговор на страната на епидемията от коронавирус предизвика похвали от някои американски политици, които виждат Швеция като възможен модел за САЩ, когато започнат да се отварят отново. „Трябва да наблюдаваме с открит ум какво се случва в Швеция, където децата продължават да ходят на училище“, заяви сенаторът републиканец Ранд Пол от Кентъки по време на изслушване във вторник.
Но макар Швеция да избегна опустошителните последици от огнища както в Италия, Испания и Великобритания, тя отбеляза  изключително увеличение на смъртните случаи, показват данните.

В Швеция почти 30 процента повече хора са загинали по време на епидемията, отколкото е нормално през това време на годината - увеличение, подобно на това в Съединените щати и далеч по-голямо от малкото увеличение, наблюдавано в съседните скандинавски страни.

Това не е много ласкателно сравнение за Швеция, която има толкова силна система за обществено здраве - казва Андрю Ноймер, демограф от Калифорнийския университет в Ървайн. - Няма причина Швеция да се справя по-зле от Норвегия, Дания и Финландия.“

Шведското правителство избра да не прилага национално блокиране, като се довери на прогнозата, че хората ще изиграят своята роля, за да останат в безопасност. Училищата, ресторантите, фитнес залите и баровете останаха отворени, като се прилагат правилата за социално дистанциране, докато събиранията бяха ограничени до 50 души.

Ясно е, че смъртността в Стокхолм е много по-висока, отколкото бихте очаквали в нормална година - казва Мартин Колк, демограф от Стокхолмския университет. - Но ще трябва да изчакаме и да видим какво ще се случи. Много голяма е разликата, ако продължим да наблюдаваме прекомерна смъртност за още шест месеца или ако тя се върне към нормалните нива след няколко седмици."

Шведските служители по обществено здраве защитават стратегията си, но признават, че страната не е успяла да защити възрастните хора. Целта е да се ограничи разпространението на инфекцията, без да се налага да се блокира всичко, казаха те.

След като попаднете в блокада, е трудно да се измъкнете от нея - заяви държавният епидемиолог на Швеция Андерс Тегнел. - Как да отворите отново? Кога?"

Вместо да налагат строги ограничения, служителите на общественото здравеопазване казаха, че на шведите може да се разчита да излизат по-малко и да следват санитарните указания. Това се оказа вярно: като цяло шведите посещават ресторанти, магазини и други места за отдих почти толкова малко, колкото жителите на съседни държави, сочат данните за мобилност на Google.

Но има основание да се смята, че подходът на Швеция може да не работи на други места. Общата гъстота на населението и високият дял на домакинствата с едно лице я отличават от другите западноевропейски страни.

И въпреки че Швеция не е особено „млада" страна в сравнение със своите връстници от Западна Европа, тя има висока продължителност на живота и ниски нива на хронични заболявания, като диабет и затлъстяване, които правят вируса по-смъртоносен.

Дори и без пълно блокиране, икономиката на Швеция не остана непокътната. Предварителните данни показват, че Швеция е претърпяла подобни икономически ефекти като съседите си: Шведската централна банка очаква БВП да се свие със 7 до 10 процента през тази година, прогноза, съизмерима с останалата част от Европа. (Европейската комисия предвижда икономиката на ЕС да се свие със 7,5%.)

Това може да се промени. Но високата смъртност на страната представлява предупреждение, твърдят демографи.

Швеция ще бъде съдена на финала - каза Ноймер. - Но това е много голям риск и последствията са животът на хората.“

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: