Revolut се опита да спечели американци с 5% бонус

Revolut се опита да спечели американци с 5% бонус Снимка: pixabay.com

Каква е уловката?

След като големите американски банки бяха принудени да намалят лихвените проценти по спестовни сметки с висока доходност по време на пандемията, един от претендентите за финансови технологии (fintech) пое точно в обратна посока.

Британският Revolut* обяви нов 4,5% „бонус“ отгоре на основните си годишни лихвени проценти за американски спестители. Това е годишна ставка, която се изчислява ежедневно и се изплаща всеки месец. Потребителите, абонирани за акаунтите на Revolut „Premium“ и „Metal“ - които струват съответно 10 и 17 долара на месец - ще получат 5% от спестяванията си, докато стандартните клиенти имат право на 4,75% ставка.

5% е много по-висок от настоящата водеща на пазара стойност 0,83%, предлагана от онлайн банката Vio, според уебсайта за лични финанси Bankrate, и над 50 пъти средния за страната 0,09%. Трябва да отбележим, че Revolut не е типична банка, а е институция за електронни пари, която си партнира с федерално регулиран заемодател, Metropolitan Commercial Bank, която държи клиентски депозити от нейно име.

Но вместо да печели лихва по традиционния начин чрез кредитиране, Revolut казва, че ще изплати 4,5% бонус директно от приходите, които прави от таксите, които начислява на търговците всеки път, когато клиент използва картата им. Струва си да се отбележи, че тези обменни такси съставляват огромната част - 63% - от приходите на Revolut.

Моделът е създаден, за да гарантира, че клиентите трябва да използват Revolut като основна разходна карта, за да се възползват от пълната ставка“, говорител на Revolut каза пред CNBC, когато беше разпитан за привидно интензивния му модел. „Тъй като обменът е толкова висок в САЩ, няма да има клиенти със загуби.

Бонусът“ за спестявания на Revolut все пак идва с няколко предупреждения:

Първо, не можете да спечелите най-високата ставка от 5%, освен ако не сте потребител, който плаща. 

Второ, ще спечелите само допълнителната лихва върху общата сума, която сте похарчили през предходния месец - така че, ако сте имали $ 400 в сметката си месец преди плащането на лихва, но сте похарчили само $ 100, 4,5% бонус ще се отнася само за 100 долара.

И все пак експертите по лични финанси казват, че онлайн банките може да са по-добър залог от сегашния за възвръщаемост на спестяванията в момента. Федералният резерв намали лихвените проценти близо до нулата тази година в опит да подкрепи икономика, опустошена от кризата COVID-19.

„Дори в свят с ниски цени, всеки, който търси дом за спестяванията си, трябва да пазарува из пазара, за да се увери, че получава възможно най-добрата възвръщаемост на парите си“, каза Том Селби, старши анализатор в AJ Bell, пред CNBC. „Възможно е най-високите налични ставки да бъдат за по-новите банкови участници, като финтех компаниите.“

На който и да решите да доверите парите си, важно е да проверите дали институцията е добросъвестна и регулирана, тъй като, ако не го направите, рискувате да бъдете измамени.“


Revolut твърди, че моделът му работи, тъй като стимулира потребителите да харчат повече със своите акаунти. Много  от така наречените необанки - като Monzo и Chime - са се борили през годините, за да убедят потребителите да ги използват като основна сметка, вместо да ги имат като резервно копие на основната сметка, в която получават заплатата си.

* Revolut Ltd е британска компания за финансови технологии със седалище в Лондон, Обединеното кралство, която предлага банкови услуги. Основана е през 2015 г. от Николай Сторонски и Влад Яценко.




 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: