Брекзит: Какво предстои?

Брекзит: Какво предстои?



Откровено можем да кажем, че пандемията от коронавирус оглави новинарските емисии тази година, така че ви е простено, ако не сте наясно какво се случва с Брекзит.

Е, излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз отново е на дневен ред след голям ден на събитията в Лондон.
Нека да го обобщим.

Какво се случи в парламента на Великобритания?

В понеделник Камарата на общините гласува нов спорен законопроект от правителството.
Заслужава да се отбележи, че в момента Обединеното кралство е в период, известен като преход, който го държи обвързан с правилата на ЕС до 31 декември.
Двете страни се опитват да преговарят за нова търговска сделка, която ще влезе в сила след изтичането на този период, но преговорите са в застой.

На основно ниво новият законопроект на правителството за вътрешния пазар се стреми да предотврати прекъсване на търговията между четирите държави в Обединеното кралство, ако не бъде постигната сделка с ЕС.
 Правителството го определи като „жизненоважна правна предпазна мрежа“.
Законопроектът има за цел да осигури обединение на регулациите между Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, защото след като Великобритания напусне ЕС, те ще имат правомощията да определят свои собствени правила в области като безопасността на храните и качеството на въздуха.

Но това предизвика множество критики (което ще обясним малко по-късно).

След разгорещен дебат в парламента в понеделник правителството спечели първоначално гласуване за предаване на законопроекта на следващия етап с 340 на 263 гласа.
Това не беше голяма изненада - министър-председателят Борис Джонсън има значително мнозинство - но спорът далеч не е приключил.


Защо законопроектът е критикуван?


Има няколко причини. Всъщност законопроектът дори привлече критики от висши фигури в управляващата Консервативна партия и бивши министър-председатели.
Това е така, защото се стреми да отмени части от сделката за Брекзит между Великобритания и ЕС, която влезе в сила през януари.
Тази сделка, известна като споразумение за оттегляне, е пълноправен международен договор. Това е правно споразумение.
Ключова част от тази сделка е споразумението, че Северна Ирландия ще продължи да спазва някои правила на ЕС дори след Брекзит. Това е предназначено да предотврати връщане на твърда граница между Северна Ирландия (която е в Обединеното кралство) и Република Ирландия (която е в ЕС).
Но последният законопроект би противоречал на споразумението за оттегляне - и следователно на международното право - като позволи на британските министри да „не прилагат" предварително договорените правила, свързани със Северна Ирландия, ако няма търговска сделка с ЕС. Ето защо един правителствен министър наскоро призна, че законопроектът ще „наруши международното право“ по „специфичен и ограничен начин“, предизвиквайки порой от критики и дори някои оставки.


Как би могло да се промени споразумението за Брекзит в Северна Ирландия? Какво се случва около „вътрешните пазари“ във Великобритания?

Критиците казват, че отмяната на правно обвързващ договор би навредила на репутацията на Великобритания и на глобалното положение. От ЕС са конкретни, че искат предложенията да отпаднат изобщо.
Междувременно Борис Джонсън заяви, че правителството просто се стреми да избегне смущения и да защити целостта на Обединеното кралство.
Борис Джонсън: „Нямам абсолютно никакво желание да използвам тези мерки.
Но законопроектът е оспорван и в британските държави. Съгласно предложения закон те ще трябва да приемат стоки по стандартите, определени в която и да е държава, което поражда опасения, че качественият контрол на храните може сериозно да падне.

Защо има значение?


Обединеното кралство и ЕС сега са в последните седмици на преговори за търговско споразумение след Брекзит, като тази седмица в Брюксел се провеждат неформални разговори.
Но противоречията около този законопроект заплашват да провалят дискусиите, които вече са в задънена улица, докато времето за тях изтича.

„Нарушаването на международното право не е приемливо и не създава сигурността, от която се нуждаем, за да изградим бъдещите си взаимоотношения“, заяви миналата седмица председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Това има значение, защото Джонсън заплаши да се оттегли от преговорите, ако търговска сделка не бъде договорена преди 15 октомври.

Излизането без сделка би донесло тежки последици за Обединеното кралство и отношенията му с Европа. Например Великобритания ще трябва да наложи тарифи за стоки, които влизат в страната от ЕС и обратното.

Има и вътрешнополитически последствиея, които също трябва да се вземат предвид. Законопроектът раздели Консервативната партия на Джонсън и редица членове гласуваха против.
Петима бивши министър-председатели също изразиха опозиция срещу предложението.
Така че независимо дали този законопроект ще бъде приет, бъдещото развитите на ситуацията вероятно ще окаже влияние върху позицията на премиера както в собствената му партия, така и в ЕС.

И въпреки че предложението е прието на гласуването в понеделник, то вероятно ще се сблъска с повече трудности на по-късен етап, включително по време на дебатите във втората камара на парламента, Камарата на лордовете.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: